Νοσοκομεία: Ασθενείς αρνούνται να πάρουν εξιτήριο λόγω φτώχειας

Ασθενείς που νοσηλεύονται αρνούνται να πάρουν εξιτήριο επειδή δεν έχουν χρήματα να πάνε σπίτι τους ή σε προνοιακή δομή. Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Νοσοκομεία: Ασθενείς αρνούνται να πάρουν εξιτήριο λόγω φτώχειας
Σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στα νοσοκομεία
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου
3'

Ένα σοβαρό πρόβλημα στο σύστημα υγείας θίγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ασθενείς που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο γιατί δεν έχουν χρήματα.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, «αυξητικός είναι ο αριθμός των αστέγων που εισάγονται στα Νοσοκομεία και δεν θέλουν να πάρουν εξιτήριο με τίποτα, ειδικά τώρα το χειμώνα αφού στο Νοσοκομείο έχουν εξασφαλισμένη τροφή και ζεστό κρεβάτι.»

Σημειώνει, ωστόσο, ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα πέραν των αστέγων έχουμε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία ηλικιωμένων ατόμων αυτοεξυπηρετούμενων ή μη που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις περί των 400 ευρώ. Εισάγονται στα Νοσοκομεία και παρ' ότι ξεπερνάνε τα προβλήματα υγείας αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σπίτι τους με 400 ευρώ σύνταξη. Στο σπίτι είναι κομμένο το ρεύμα από τη ΔΕΗ, χωρίς φαγητό και ζέστη.»

Ηλικιωμένη δεν έφευγε από το νοσοκομείο γιατί δεν είχε ρεύμα σπίτι της

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε σε μια συγκεκριμένη περίπτωση ηλικιωμένης στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

«Αξίζει να αναφέρω μία περίπτωση ηλικιωμένης στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Στις 17 Νοεμβρίου εισήχθη ηλικιωμένη γυναίκα που αρνούταν να πάρει εξιτήριο γιατί στο σπίτι ήταν κομμένο το ρεύμα από τη ΔΕΗ. Με σύνταξη των 400 ευρώ. Η κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου επικοινώνησε άπειρες φορές με τη ΔΕΗ να της επανασυνδέσουν το ρεύμα αλλα εισέπρατε την απάντηση ότι για να συνδεθεί το ρεύμα πρέπει να πληρώσει το 1/4 των ωφειλών που αντιστοιχούν σε 70 ευρώ. Ευτυχώς που η ηλικιωμένη είχε τα τελευταία της 70 ευρώ και τα πλήρωσε στη ΔΕΗ. Οι συνάδελφοι κοινωνικοί λειτουργοί του νοσοκομείου ανέλαβαν τις διαδικασίες και επανασυνδέθηκε το ρεύμα. Έτσι δέχθηκε να πάρει εξιτήριο. Βέβαια χωρίς χρήματα τώρα πως θα ζήσει; Καμία πρόνοια.»

Τόνισε, επίσης, ότι τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζουν αρκετά στα νοσοκομεία, καθώς οι περισσότεροι αρνούνται το εξιτήριο. «Παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία. Πολύ σωστά το προσωπικό των νοσοκομείων δεν τους πετάει στο δρόμο. Επίσης, μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα έχουμε στα νοσοκομεία με ηλικιωμένους νοσηλευόμενους ασθενείς, μη αυτοεξυπηρετούμενους, χαμηλόσυνταξιούχους, που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν φθάνουν τα χρήματα να αναζητήσουν προνοιακή δομή. Πού είναι λοιπόν οι προνοιακές μονάδες ηλικιωμένων να τους φιλοξενήσουν; ΠΟΥΘΕΝΑ.»

Ηλικιωμένοι σε αναμονή για φιλοξενία στην Αγία Βαρβάρα

Τέλος, αναφέρθηκε στο θεραπευτήριο χρονίων πασχόντων υπάρχει στην Αγία Βαρβάρα.

«Μόνο ένα δημόσιο θεραπευτήριο χρονίων πασχόντων υπάρχει στην Αγία Βαρβάρα Δυτικής Αττικής που είναι γεμάτο. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να αναπτύξει νέες θέσεις φιλοξενίας. Η αναμονή για φιλοξενία ηλικιωμένων χρονίων πασχόντων ξεπερνάει τον ένα χρόνο. Οι ιδιωτικές προνοιακές μονάδες στοιχίζουν 700 ευρώ το μήνα το λιγότερο.

Ακόμη και αυτές της Εκκλησίας. Πού να βρουν τα χρήματα για φιλοξενία σε ιδιωτική προνοιακή μονάδα με 400 ευρώ σύνταξη που λαμβάνουν;

Τι κάνουν οι συνάδελφοι κοινωνικοί λειτουργοί των νοσοκομείων; Απευθύνονται σε συλλόγους πολιτιστικούς, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις να καλύψουν τα έξοδα φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Τις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκουν κλειστές πόρτες. Για τις ΜΚΟ υπάρχουν χρήματα. Εδώ που πιάνουν τόπο όχι. Πού είναι οι προνοιακές δομές του Υπουργείου Εργασίας να υποδεχθούν τα περιστατικά;

Λιμνάζουν λοιπόν τα κοινωνικά περιστατικά στα νοσοκομεία χωρίς θεραπευτικό λόγο ελλείψει κρατικών προνοιακών μονάδων. Ένας από τους λόγους που αναπτύσουν ράντζα τα νοσοκομεία.»

Διαβάστε ακόμα:

Με 156 «ναι» ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ

Ανοιχτή αγκαλιά: 30 χρόνια δράσης στην προληπτική ιατρική

Θεσσαλονίκη: Χαροπαλεύει ο 16χρονος που πυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή