Παγώνη: Έξαρση γρίπης και στρεπτόκοκκου μετά τις 25 Δεκεμβρίου
Μετά τις 25 Δεκεμβρίου θα έχουμε και έξαρση γρίπης και στρεπτόκοκκου, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ωστόσο εξήγησε ότι είναι κάτι αναμενόμενο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη γρίπη.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, η κα Παγώνη είπε ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η γρίπη παρουσιάζει έξαρση, καθώς είναι οι μήνες που κάνει κυρίως την εμφάνισή της. Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι πάρα πολλά τα περιστατικά, διότι όσο φορούσαμε μάσκα για τον κορονοϊό προστατευόμασταν κι από τη γρίπη.
«Μας ανησυχεί περισσότερο η γρίπη από την Covid. Τα παιδιά είναι σχεδόν όλα άρρωστα με γρίπη. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Αγλαΐα Κυριακού είχαμε 1300 περιστατικά. Παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να κάνει το εμβόλιο», ανέφερε.
Σχετικά με τον στρεπτόκοκκο Α', είπε ότι είναι λογικό να ανησυχούν οι γονείς λόγω των πολλών θανάτων σε άλλες χώρες. Στη Βρετανία συγκεκριμένα ο στρεπτόκοκκος Α' έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 16 παιδιών, ενώ 23 θάνατοι έχουν καταγραφεί και στους ηλικιωμένους.
Η κα Παγώνη επεσήμανε ότι είναι ένα βακτήριο πολύ παλιο που το γνωρίζουμε και το αντιμετωπίζουμε αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα και να δοθεί αντιβίωση. Με τη θεραπεία το παιδί εντός λίγων ημερών γίνεται καλά. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός και δυνατός πονόλαιμος και με το που τα εμφανίσει το παιδί οι γονείς πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο. «Να μην μας πιάνει πανικός» τόνισε.
Για τους γονείς είπε να μην στέλνουν τα παιδιά σχολείο ακόμα κι αν τα συμπτώματα είναι στην αρχή τους, ενώ ανέφερε ότι στα σχολεία δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα.
Σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού και της γρίπης είπε ότι τώρα στις γιορτές καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε μάσκα, αντισηπτικά και να κάνουμε τεστ πριν πάμε σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Ιός της καμήλας
Πρόκειται για αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, όπως εξήγησε η κυρία Παγώνη, το οποίο το ξέρουμε από το 2012. Ο ιός της καμήλας μέχρι τώρα μετράει παγκοσμίως 2.600 κρούσματα. Όσοι πήγαν στο Κατάρ είναι πιθανό να φέρουν τον ιό.
Αυτό το σύνδρομο είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικό, αλλά 1 στους 3 που έχει νοσήσει πεθαίνει.
Αξιωματούχοι υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει τους οπαδούς που επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ για τον κίνδυνο να φέρουν σπίτι τη «γρίπη της καμήλας», μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).
Τι είναι το MERS-COV;
Είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανέφερε επίσης ότι ο ιός έχει εντοπιστεί και έχει συνδεθεί με ανθρώπινες μολύνσεις σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.
Ο ΠΟΥ είπε περαιτέρω ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. «Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει.