«Κρυφό χρέος» στα νοσοκομεία από τις ατιμολόγητες προμήθειες
Από δέκα μήνες έως και δύο χρόνια καθυστερεί η εξόφληση των προμηθευτών ιατροτεχολογικών προϊόντων από τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Δίπλα στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όμως, υπάρχει και αυτό των ατιμολόγητων προμηθειών, προσθέτοντας ένα επιπλέον «κρυφό χρέος» στα νοσοκομεία.
Σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ ανέρχονταν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων στο τέλος Οκτωβρίου, από 739 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), τα νοσοκομεία του ΕΣΥ συνεχίζουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους πολύ πέραν του προσδιορισμένου ορίου των 60 ημερών, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του χρόνου εξόφλησης να ανέρχεται στους 10 μήνες, με ορισμένες περιπτώσεις που φτάνουν και ίσως ξεπερνούν το ένα έτος. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία εξοφλούν τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων με τεράστιες καθυστερήσεις, που φτάνουν και τα δύο χρόνια.
Παράλληλα, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και ένα άλλο μείζον ζήτημα, αυτό των «ατιμολόγητων υλικών». Πρόκειται για ιατρικά υλικά που παραδίδονται από τους προμηθευτές προς τα νοσοκομεία – με απαίτηση και κύρια ευθύνη των νοσοκομείων - με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προϋπάρξει, κατά τα οριζόμενα από τον νόμο η αντίστοιχη πίστωση και, μέχρι να προσδιοριστεί αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει τιμολόγηση. Η πρακτική αυτή έχει δημιουργήσει ένα «κρυφό χρέος» της τάξης των 75 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις προαναφερθείσες καθυστερήσεις πληρωμών, επισημαίνει ο Σ.Ε.Ι.Β.
Οι νοσοκομειακές οφειλές και τα ατιμολόγητα υλικά αποτελούν συνεχώς διογκούμενα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες, περίπου 20ετίας για τις νοσοκομειακές οφειλές και δεκαετίας για τις ατιμολόγητες προμήθειες. Γι΄αυτό ο ΣΕΙΒ ζητά να υπάρξει λύση σε αυτά τα δύο προβλήματα μέσα στο 2023. Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα του Συνδέσμου για την εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του ιατροτεχνολογικού κλάδου, εστιάζουν σε:
1. Οριστική επίλυση του προβλήματος των ατιμολόγητων υλικών
2. Βελτίωση των ρυθμών εξόφλησης των νοσοκομειακών οφειλών
3. Εξορθολογισμό των επιστροφών προς ΕΟΠΥΥ (μέσω clawback & rebate), αν όχι κατάργησή τους.
«Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω, αποτελεί η ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού για δαπάνες ιατροτεχνολογικών προϊόντων» τονίζει ο ΣΕΙΒ και προσθέτει ότι παρά τις αντιξοότητες, οι επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου συνεχίζουν να στηρίζουν τις νοσοκομειακές ανάγκες σε ιατρικά υλικά προς όφελος των νοσηλευoμένων.
Διαβάστε επίσης:
Το «προΣfEEρουμε» ξανά στην Αλεξανδρούπολη
Τζανάκης για γρίπη: Μας βρίσκει απροετοίμαστους - Αναμένεται τσουνάμι