Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Καμία ανησυχία για Κίνα - Καμπανάκι για ΗΠΑ

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα και τα μέτρα αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης εξάπλωσης του ιού αλλά και στο νέο στέλεχος που έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ

Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Καμία ανησυχία για Κίνα - Καμπανάκι για ΗΠΑ
Glomex
4'

Υποχρεωτικό θα είναι από εδώ και πέρα το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού και η χρήση μάσκας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα και στη χώρα μας, όπως αποφασίστηκε από τον ΕΟΔΥ.

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στην ΕΡΤ, όπου αναφέρθηκε στο νέο αυτό μέτρο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της covid-19.

«Εάν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία είναι υποχρεωτικό (το τεστ και η χρήση μάσκας). Αν δεν έχει εκδοθεί, δεν είναι υποχρεωτικό ακόμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

«Δεν αποκλείω να έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες και να το έχουν κάνει, αλλά άπαξ και δεν είναι (ενημερωμένοι), άμα δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, δεν είναι πιθανόν να μην είναι ακόμα υποχρεωτικό. Οι οδηγίες έχουν εκδοθεί και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνει υποχρεωτικό, αν δεν έχει ήδη προλάβει να γίνει», επεσήμανε.

Σε ερώτηση για το εάν υφίσταται μία μετωπική σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: «Να θυμίσω, ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία η Κίνα απομόνωσε το στέλεχος πολύ γρήγορα, δηλαδή εντός των πρώτων 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 και έγινε διαθέσιμη η αλληλουχία. Έγινε γνωστό λοιπόν στην παγκόσμια κοινότητα αμέσως και αυτό βοήθησε στο να αναπτυχθούν τα εμβόλια πολύ γρήγορα» και πρόσθεσε «Εάν δεν είχε γίνει αυτό, δεν θα είχαμε τόσο γρήγορα τα εμβόλια. Δεν θεωρώ ότι η Κίνα κρύβει κάτι αυτή τη στιγμή και δεν το θεωρώ για δύο λόγους. Πρώτον: Εάν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο δημιουργούσε όλη αυτή την έξαρση και 10 Κινέζους ή 10 ταξιδιώτες να ελέγχαμε, θα το είχαμε βρει».

«Μιλώντας ξεκάθαρα, επιστημονικά και επιδημιολογικά, δεν υπάρχει ανησυχία από αυτό που συμβαίνει στην Κίνα για να μεταδοθεί, να προκαλέσει κάποιο “ντόμινο” που λένε κάποιοι στην Ευρώπη. Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει ο Σι, το λένε και επιστήμονες. Επιστημονικά λοιπόν και επιδημιολογικά δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος. Το άλλο στοιχείο, ότι αν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο ήταν επικίνδυνο, η ίδια η πολιτική ηγεσία της Κίνας θα το χρησιμοποιούσε πολιτικά για να διατηρήσει την πολιτική ζωή, την οποία την πολέμησε», δήλωσε καθησυχαστικά.

Ανησυχία για το νέο στέλεχος στις ΗΠΑ

«Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης, ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη. «Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε – γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες – οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό. Δεν βλέπουμε δηλαδή ούτε καν την έξαρση που είδαμε μέσα στο καλοκαίρι, η οποία ήταν κι αυτή πλήρως διαχειρίσιμη. Θεωρώ ότι προς το παρόν και με τα στοιχεία που έχουμε δεν θα μεταβληθεί η υγειονομική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους έναν με δύο μήνες».

Παράλληλα ο καθηγητής τόνισε ότι δεν βλέπει «να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα».

«Σίγουρα έχουμε δει ότι η μεγάλη ύφεση έρχεται γύρω στον Μάιο με Ιούνιο, οπότε εκεί θα έχουμε την πολύ μεγάλη ύφεση, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση πάντως ότι θα χρειαστούν μέτρα σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.

Αντέχει το ΕΣΥ

Συνέχισε, λέγοντας: «Είχαμε μια μικρή αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες της τάξης του 50%, αλλά είναι κάτι πλήρως διαχειρίσιμο και το έχουμε ξαναδεί να γίνεται».

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως «το Σύστημα Υγείας αντέχει, γιατί φτιάχτηκε για να αντέχει πολύ υψηλότερες πιέσεις».

«Να θυμίσω ότι άλλες χρονιές είχαμε αναμονές για τους ανθρώπους που είχαν γρίπη. πλέον δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Άρα λοιπόν έχουμε ένα Σύστημα το οποίο καλώς ενισχύθηκε. Χρειάστηκε όμως να περάσουμε μια πανδημία για να φτιάξουμε ένα ισχυρό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίζει τα αναπνευστικά νοσήματα», κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Τα μέτρα για την έξαρση COVID-19 στην Κίνα - Υποχρεωτικό το τεστ

Σαρώνει το «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης - Αυξάνονται τα κρούσματα

Κορονοϊός: 141 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση στις εισαγωγές

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή