Χαρτογράφηση των ΜΕΘ Παίδων στην Ελλάδα

Η έξαρση των λοιμώξεων στα παιδιά ανέδειξαν τις ανάγκες του συστήματος υγείας στα παιδιατρικά νοσοκομεία. «Δεν είναι πίεση επάρκειας», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
ΜΕΘ Παίδων
Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
5'

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο, ενώ από χτες άνοιξαν ξανά τα σχολεία, μετά τις γιορτές. Η έξαρση των λοιμώξεων στα παιδιά ανέδειξαν τις ανάγκες του συστήματος υγείας στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να μην προκαλείται πανικός.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σήμερα ότι οι ΜΕΘ Παίδων υπάρχουν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία. Για παράδειγμα στα Γρεβενά δεν υπήρχε και επομένως όλα γίνονται με διακομιδές. Αναφερόμενος στο γενικό πρόβλημα τόνισε ότι το έχουν εντοπίσει και «στις παρεμβάσεις που κάνουμε θα υπάρχει παιδιατρική ΜΕΘ με δωρεά στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη το Νοσοκομείο που φτιάχνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έκανε δωρεά 160 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση Παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διαθέτει συνολικά 243 κλίνες σε δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια, που θα φτάνουν τις 247 μαζί με τους 4 σταθμούς αιμοκάθαρσης. Επίσης, 6 χειρουργεία, εκ των οποίων το ένα καρδιοχειρουργικό, 22 θαλαμίσκους στα ΤΕΠ, που θα εξυπηρετούνται άμεσα από το ελικοδρόμιο, 36 εξέταστρα στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 33 κλινών, ογκολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, τράπεζα μητρικού γάλακτος και Μονάδα Παρηγορητικής Φροντίδας, καθώς και Κέντρο Ψυχικής Φροντίδας Παιδιών και Εφήβων, με δύο μονάδες των 10 κλινών.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι στα παιδιά υπάρχει ένα πρόβλημα λόγω της έξαρσης των ιώσεων, αλλά δεν είναι πίεση επάρκειας, απλώς πρέπει να γίνονται διακομιδές.

«Χαρτογράφηση» των ΜΕΘ Παίδων στην Αθήνα

Για την εικόνα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μίλησε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Δημοσθένης Κωνσταντόπουλος και τόνισε την μεγάλη και άμεση ανάγκη για νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ανάγκες ειδικά αυτή την περίοδο που οι λοιμώξεις είναι στο πικ τους είναι μεγάλες και όπως επισημαίνει πρέπει να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη προκειμένου να μην εισέρχονται όλοι στα νοσοκομεία χωρίς ουσιαστικό λόγο και να έχουν κάπου να απευθυνθούν για άμεση θεραπεία.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι υπάρχουν κενές κλίνες για περιπτώσεις που χρήζουν ΜΕΘ και δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξήγησε επίσης ότι η κίνηση δεν έχει αυξηθεί δραματικά και ότι αποτυπώνεται στιγμιαία. Δηλαδή σε κάποιες εφημερίες μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά περιστατικά και σε άλλες ελάχιστα. «Πιεστήκαμε αρκετά τα Χριστούγεννα, όμως τις επόμενες ημέρες οι εφημερίες ήταν ούτε μισή ώρα αναμονή για κάθε παιδί», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν και να είναι σε επικοινωνία με τον παιδίατρο που ξέρει το ιστορικό του παιδιού τους για οδηγίες. «Δεν γίνεται με το παραμικρό να προσέρχονται στα νοσοκομεία.»

Τα παιδάκια με ήπια συμπτώματα μπορούν από το σπίτι με τις συμβουλές του γιατρού τους να γίνονται καλά. Αυτά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης είναι μωράκια ημερών με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες Covid, στις ΜΕΘ δεν νοσηλεύονται παιδιά και στις απλές κλίνες αυτά που νοσηλεύονται έχουν μειωθεί πολύ.

Τέλος, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ο κόσμος, όμως καλό είναι να συνεχίσουν να τηρούν τουλάχιστον το μέτρο της μάσκας. «Δεν προσέχει κανένας πλέον. Κάνουμε τεράστιες προσπάθειες να πείσουμε ότι η μάσκα σώζει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε ότι πάντα υπήρχε πρόβλημα στα παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς είχαν σχεδιαστεί για χρόνια νοσήματα και ατυχήματα. Ήταν σπάνια τα περιστατικά σοβαρής λοίμωξης που να χρειάζονται ΜΕΘ και γι' αυτό οι ΜΕΘ είναι λίγες και συγκεντρωμένες κυρίως στην Αττική.

Πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, την γρίπη και τον RSV που είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο, «για τα οποία δεν ήμασταν προετοιμασμένοι ότι θα χρειαστούν νοσηλείες», όπως είπε η γιατρός. Δεν υπάρχει, λοιπόν, επάρκεια μονάδων, κυρίως στην επαρχία. «Έχουμε πολλές κλίνες στην Αθήνα και ελάχιστες στην επαρχία.»

Σχετικά με τα συμπτώματα, και οι τρεις λοιμώξεις προκαλούν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα. Ο RSV συγκεκριμένα κάνει υψηλό πυρετό, βήχα και πνευμονίες, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και χρόνια προβλήματα. Πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη όπως και η γρίπη για την οποία τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί. Σημειώνεται, δε, ότι τα παιδιά από βρέφη 6 μηνών μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Η κα Λινού καταλήγοντας καλεί τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη και τον κορονοϊό και στα παιδιά και να υποβάλλονται σε τεστ πριν πάνε στο σχολείο και να φορούν οπωσδήποτε μάσκες.

Ένα μωρό και τέσσερα παιδιά με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο

Δεκαεννέα ασθενείς, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 1 μωρό, μετέφεραν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας από νησιά του Αιγαίου, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, το Άκτιο και την Καβάλα σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων, το τελευταίο τετραήμερο.

Συγκεκριμένα:

- Ένα αεροσκάφος B-350C μετέφερε 1 ασθενή και 1 βρέφος από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη στην Ελευσίνα

- Ένα ελικόπτερο Super Puma μετέφερε 1 παιδί από την Κάρπαθο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου,

- Ένα αεροσκάφος B-350C μετέφερε 1 παιδί από το Άκτιο στην Ελευσίνα,

- Ένα αεροσκάφος B-350C μετέφερε 1 παιδί από την Καβάλα στην Ελευσίνα,

- Ένα αεροσκάφος B-350C μετέφερε 1 παιδί και 1 ασθενή από τη Ρόδο και τη Χίο στην Ελευσίνα.

Σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μόλις 10 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά και αυτή τη στιγμή είναι γεμάτες. Το ίδιο και στο Ηράκλειο της Κρήτης που διαθέτει έξι, αλλά και στο Πανεπιστημιακό στο Ρίο που έχει 7 κλίνες ΜΕΘ. Όσα παιδιά χρειάζονται διασωλήνωση τις τελευταίες ημέρες μεταφέρονται στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στο νοσοκομείο «Αττικόν» που έχει παιδιατρική μονάδα.

Σχετικές ειδήσεις