Καπραβέλος: Τρομερά μεταδοτική η μετάλλαξη «Κράκεν» - Όλοι μπορεί να κολλήσουν
Για τη νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον, XBB.1.5 ή αλλιώς «Κράκεν», η οποία ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Νίκος Καπραβέλος.
Όπως τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», πρόκειται για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος το οποίο θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. «Είναι μια μετάλλαξη τρομερά μεταδοτική που θα δώσει πάρα πολλά κρούσματα, χιλιάδες. Θα μολυνθούν ξανά και όσοι είχαν νοσήσει», δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος.
Εξήγησε δε ότι η «Κράκεν» παρακάμπτει την ανοσία αλλά δεν δημιουργεί μεγάλη νοσηρότητα κι έτσι όπως εκτιμά ο κ. Καπραβέλος δεν αναμένεται να δημιουργήσει πίεση στο Ε.Σ.Υ.
«Από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, στις 26 χώρες που έχει εντοπιστεί, δεν βλέπουμε πνευμονίες ή πίεση στο σύστημα υγείας», διευκρινίζει ο κ. Καπραβέλος. Παράλληλα σημείωσε ότι θα επικρατήσει πολύ σύντομα στην Ελλάδα, καθώς στις ΗΠΑ μέσα σε μια εβδομάδα η διασπορά της στην κοινότητα από το 6% σκαρφάλωσε στο 40%.
Ο κ. Καπραβέλος ξεκαθαρίζει ωστόσο πως το γεγονός ότι η μετάλλαξη Κράκεν δεν προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα σημαίνει πως δεν είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλη βλάβη. «Αυτό είναι το ζητούμενο. Να μην κάνει βαριά νόσο καθώς αυτός είναι ο φόβος και ο τρόμος μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της μετάλλαξης «Κράκεν». «Θα ταλαιπωρηθεί κόσμος σίγουρα και ίσως χρειάζονται μέτρα προφύλαξης», προσθέτει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
«Το ''τσουνάμι'' που μπορεί να δημιουργήσει μια πανδημία έχει να κάνει με το ανεξέλεγκτο και τη μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ», συμπληρώνει ο ιατρός κάτι που όπως εκτιμά δεν αναμένεται να συμβεί λόγω της Κράκεν.
Ήρθε στην Ελλάδα η Μετάλλαξη «Κράκεν» - Τι γνωρίζουμε έως τώρα
Οι υγεινομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα μετά την ανακοίνωση για έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Κράκεν» στην επικράτεια και συγκεκριμένα στην Αττική.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων.
Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Βόρειο Τομέα και δύο στο Δυτικό Τομέα της Αττικής. Πάντως, η συχνότερη υπο-παραλλαγή παραμένει η BA.2.75, με την υπο-παραλλαγή XBB να αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 40% των δειγμάτων της ΒΑ.2.
Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ξεκίνησε να εξαπλώνεται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη, όπου έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 16 χώρες. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, η πρόσφατη υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο. Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί.
Βέβαια, η αυξημένη μεταδοτικότητα δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές.
Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας. Τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Τα παραπάνω δεδομένα συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Κορονοϊός: Μικρή αύξηση στις εισαγωγές - Στους 149 οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Μικρή αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των εισαγωγών λόγω κορονοϊού το διάστημα 2 - 8 Ιανουαρίου του 2023, σύμφωνα με την εβδομαδιαία εκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων, που δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη (12/01) ο ΕΟΔΥ.
Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 01/2023 ήταν 1.632 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 233.
Όσον αφορά στον αριθμό των νέων διασωληνώσεων, δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, ενώ συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128.
Επίσης καταγράφηκαν 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98)
Επιπλέον η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν.