Ζωή Ράπτη: Κέντρα Υποστήριξης Εργαζομένων για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Τέσσερα κέντρα ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για δομές ψυχικής υγείας, που πρώτη φορά δημιουργούνται στη χώρα μας.
Τρία κέντρα θα λειτουργήσουν στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κέντρο που ξεκινά άμεσα τη λειτουργία του βρίσκεται στο Αιγάλεω, θα ακολουθήσει αυτό στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη βρίσκεται σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ για τη λειτουργία των κέντρων αυτών, τα οποία στόχο έχουν την υποστήριξη των εργαζομένων σε θέματα ψυχικής υγείας.
Τόσο η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και προηγουμένως η πολυετής οικονομική κρίση, έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η εργασιακή ανασφάλεια, το οικονομικό άγχος και η απομόνωση από τον εργασιακό χώρο (τηλεργασία). Παρατηρούνται φαινόμενα άγχους, κατάθλιψης, σωματοποίησης του θυμού, ελλείμματος προοπτικής για το μέλλον. Ένα ποσοστό εργαζομένων δεν μπορεί να διαχειριστεί το στρες κατά τη διάρκεια της εργασίας, ενώ πιο ευάλωτοι είναι οι νέοι και οι γυναίκες. Στα Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων, η λειτουργία των οποίων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας θα παρέχουν στήριξη, βοήθεια και συμβουλές.
Οι νέες δομές ψυχικής υγείας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο με 55 εκατ. ευρώ, είναι συνολικά 106. Αυτή τη στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες). Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα είναι:
- 12 οικοτροφεία και 1 ξενώνας για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές
- 8 μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση
- 6 κέντρα ημέρας και 5 κινητές μονάδες υποστήριξης ενήλικων
- 4 κέντρα ημέρας για υποστήριξη εργαζομένων
- 2 κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας
- 6 κέντρα ημέρας και 1 κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.
Από τα παραπάνω, δύο Κέντρα Ημέρας αφορούν διατροφικές διαταραχές, 2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά, 1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες. Επίσης, θα λειτουργήσουν 3 ξενώνες παραβατικών εφήβων.
Τέλος, για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, δημιουργούνται 8 οικοτροφεία, 6 κέντρα ημέρας και 4 κινητές μονάδες για την υποστήριξη ασθενών, των συγγενών και των φροντιστών τους.
Διαβάστε επίσης:
Ράπτη: 104 σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα
Κέντρα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση για εφήβους - Πού θα γίνουν οι πρώτες μονάδες