Κόντρα για το ΙΦΕΤ στη Βουλή - Τι αλλάζει για τις εξαγωγές φαρμάκων

Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για τις αλλαγές στο ΙΦΕΤ, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για «προεκλογική νομιμοποιήση παρανομιών».  

ελλείψεις φαρμάκων
Οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων ξανά στο επίκεντρο
INTIME NEWS/ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ
4'

Ξεκίνησε την Πέμπτη (19/01/2023), η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων το «dentist pass» και τις τροποποιήσεις στη νομική μορφή και τους σκοπούς του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, το ΙΦΕΤ μετατρέπεται σε μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, με μία ονομαστική μετοχή, η οποία ανήκει στον ΕΟΦ. «Η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε. αποτελεί ανώνυμη εταιρεία, ασκεί εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο των αγορών γενικού συμφέροντος που συναρτώνται με τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας» αναφέρεται, ενώ στους σκοπούς περιλαμβάνεται η «εισαγωγή και εμπορία προϊόντων αρμοδιότητας του ΕΟΦ, καθώς και εξαγωγή και εμπορία αυτών, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων τα οποία η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε. εισήγαγε για την κάλυψη έκτακτης ανάγκης και δεν είναι πλέον δυνατή η διάθεσή τους στην εγχώρια αγορά».

Σκληρή κριτική στις διατάξεις για το ΙΦΕΤ άσκησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν: «Το πιο σημαντικό και προκλητικό όμως στοιχείο του ν/σ, είναι ότι με το άρθρο 14 για το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, θυγατρική του ΕΟΦ), η κυβέρνηση θεσμοθετεί την πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα του ως κρατική φαρμακαποθήκη και παρέχει εκ των υστέρων πολιτική ασυλία και κάλυψη στις παρανομίες και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια της σημερινής Διοίκησης του ΙΦΕΤ, για τις οποίες υπάρχουν ενοχοποιητικά πορίσματα ελέγχου και έχουμε καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αντί για εξυγίανση και θεσμική "θωράκιση" του ΙΦΕΤ για να παρέμβει δραστικά στην κρίση της φαρμακευτικής αγοράς και στις πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης μετατρέπουν το ΙΦΕΤ σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα λειτουργεί με όρους αδιαφάνειας και θα έχει ενεργό ρόλο στο κύκλωμα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. Για να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία περί "αυτορρύθμισης της αγοράς" χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση, αλλά και με ανοικτή διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος της Δημόσιας Υγείας. Η αποδιοργάνωση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση των κρατικών φορέων στο χώρο του φαρμάκου (ΕΟΦ-ΙΦΕΤ) και η πλήρης ασυδοσία στην αγορά, έχουν την "υπογραφή Μητσοτάκη"». Στο ίδια κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Μανώλη Θραψανιώτη.

Παίρνοντας το λόγο, έδωσε μια πρώτη απάντηση ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως διευκρίνισε, το ΙΦΕΤ έχει μετατραπεί από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρεία, από το 1999. Η αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι τώρα γίνεται μονοπρόσωπη ΑΕ. «Από το 1999 είναι ΑΕ, από τότε απορρόφησε και την ΦΑΡΜΕΤΡΙΚΑ ΑΕ, λειτουργεί έκτοτε με κερδοσκοπικό χαρακτήρα» ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι και τότε το ΙΦΕΤ παρουσίασε κέρδη, περίπου 8%, ενώ είχε εκπονήσει και επιχειρησιακό πλάνο για να αυξήσει την κερδοφορία του. Μάλιστα, το 2016, άλλαξε η διάταξη σχετικά με το περιθώριο κέρδους του.

Ως προς τις εξαγωγές, ο υπουργός Υγείας είπε ότι με τη νέα διάταξη περιορίζεται η δυνατότητα του Ινστιτούτου. «Ενώ υπήρχε γενικό πλαίσιο δυνατότητας εξαγωγών που προσδιορίζονταν με αποφάσεις του ΔΣ», τώρα ορίζεται από το νόμο ότι οι εξαγωγές είναι δυνατές μόνο όταν δεν είναι δυνατή η διάθεση στην ελληνική αγορά» ανέφερε. Δηλαδή, τα φάρμακα που εισάγει εκτάκτως το ΙΦΕΤ, μπορεί να τα επανεξάγει μόνο εφόσον δεν είναι πλέον δυνατή η διάθεσή τους στην ελληνική αγορά. Ως προς τις εισαγωγές, παραλείπεται η διάταξη για την υποχρέωση διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού. «Στην ουσία δεν έχει γίνει ποτέ διαγωνισμός» είπε ο κ. Πλεύρης και σημείωσε ότι στόχος είναι το Ινστιτούτο να έχει μεγαλύτερη ευχέρια στις έκτακτες εισαγωγές και μόνο εφόσον δώσει εντολή ο ΕΟΦ. «Δηλαδή διευρύνεται η δυνατότητα εισαγωγών και περιορίζεται η δυνατότητα εξαγωγών» ανέφερε. Τέλος, σημείωσε ότι οι διατάξεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ, για πράξεις που τυχόν διερευνώνται.

Διαβάστε επίσης:

Ελλείψεις φαρμάκων: Έρχονται αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία

Ελλείψεις φαρμάκων: Διαφάνεια και στο χονδρεμπόριο, ζητά εκ νέου ο ΣΦΕΕ

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα φάρμακα σε έλλειψη - Οι εξαιρέσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή