ΕΟΔΥ: 82 θάνατοι από κορονοϊό - Αύξηση ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά

Αύξηση στις γριπώσεις συνδρομές, κυρίως σε βρέφη και παιδιά, σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη χώρα μας. 
Αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα επτά περιοχών
INTIME NEWS
2'

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα από τις 20 Φεβρουαρίου 2023 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023, καταγράφηκε αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου). Η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών.

Ως προς τον κορονοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση, όπως και ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19. Μικρή αύξηση παρουσίασε, επίσης, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95.

Καταγράφηκαν 82 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη και εύρος από 42 έως 100 ετών. Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον και η υπο-παραλλαγή BQ.1.1. είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 (44%), ακολουθούμενη από την υπο-
παραλλαγή XBB (32%) και την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 (17%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του κορονοϊού, σε 7 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+47%), ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση στην Αλεξανδρούπολη (+29%), στο Ηράκλειο (+23%), στην Αττική (+22%), στη Λάρισα (+19%), στη Θεσσαλονίκη (+17%) και στα Ιωάννινα (+16%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (-7%), στον Βόλο (-2%) και στα Χανιά (+5%).

Εποχική γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση. Καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, ενώ δεν σημειώθηκε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, έχουν νοσηλευθεί 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι. Επικρατεί το στέλεχος Α(Η3Ν2) σε ποσοστό 93%, σε σχέση με το Α(Η1Ν1) με 7%.

Τέλος, μείωση παρουσίασε η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού - RSV.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος εγκεφαλοπάθειας από φάρμακα με ψευδοεφεδρίνη - Περιστατικά και στη Βρετανία

Αναδυόμενες λοιμώδεις απειλές: Ανάγκη για ενίσχυση των μονάδων λοιμώξεων του ΕΣΥ

Αυτοάνοσα και κορονοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος για τέσσερα νοσήματα