Στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής την Τετάρτη (15/3) για το Παιδο-ογκολογικό
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλει «τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Παιδο-ογκολογικού τμήματος του Παίδων Αγία Σοφία».
Την Τετάρτη, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς σε συγκέντρωση στις 11:30, στην πύλη του νοσοκομείου και στις 12:30 στο Σύνταγμα. Για την κάλυψη των κινητοποιήσεων, έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00.
Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προγραμματίζει επίσης στάση εργασίας, τις ίδιες ώρες. «Εισήχθη στη Βουλή το Νομοσχέδιο με το οποίο για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ αποσπώνται υπηρεσίες πρότυπο από ένα νοσοκομείο, αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται. Αυτό συμβαίνει στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία". Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων που παρέχει ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, η μοναδική στη χώρα μας, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, αποσπάται και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία". Υπάρχει κίνδυνος οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση, ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών Νοσοκομείων. Δεν θα το επιτρέψουμε» τονίζει η Ομοσπονδία.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του, ξεκαθάρισε -μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»- ότι οι γονείς δεν θα πληρώνουν για τις θεραπείες, και αφετέρου ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του κέντρου και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων δεν αλλάζουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ογκολογικό κέντρο θα μπορεί να αξιοποιεί και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες θεραπείες.
«Το αναβαθμίζουμε δίνοντάς του την αυτονομία να είναι ογκολογικό κέντρο. Το ογκολογικό αυτό κέντρο δεν ιδιωτικοποιείται. Το δημόσιο έχει και την εποπτεία και τοποθετεί και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το δημόσιο, όπως χρηματοδοτούνταν και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται, παραμένουν και είναι δωρεάν ακόμα και για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι. Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση και επιπλέον οι εργασιακές σχέσεις παραμένουν οι ίδιες. Αυτό σημαίνει ότι ιατροί οι οποίοι εργάζονται και οι νοσηλευτές παραμένουν με τη σχέση του Δημοσίου Δικαίου.
Αυτό όμως το οποίο κάνουμε και είναι προς όφελος των ασθενών, είναι ότι του δίνουμε μια ευελιξία ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που υπάγεται στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις θεραπείες που κάνει τώρα με τους πόρους τους οποίους θα λαμβάνει είτε από δωρεές είτε και από την επιπλέον χρηματοδότηση που υπάρχει.
Θα μπορεί αυτόνομα να είναι σε συνεργασίες με το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι στο δημόσιο σύστημα και να τους πληρώνει, να βάζει περισσότερες κλινικές δομικές φαρμάκων, να βάζει περισσότερες θεραπείες.
Θα το καταλάβουν, όσοι μας βλέπουν, στο πρότυπο του Παπαγεωργίου που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, που είναι ένα νοσοκομείο που είναι μέσα στο ΕΣΥ και δεν έχει απολύτως καμία επιβάρυνση, να μπορεί να έχει πολύ περισσότερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Διαβάστε επίσης:
Φλόγα: Οι θέσεις των γονιών παιδιών με καρκίνο για το Παιδο-ογκολογικό
Διαφωνούν οι παιδο-ογκολόγοι με το σχέδιο αυτοτελούς Ογκολογικού Κέντρου Παίδων
Φλόγα: Ανησυχία για την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων Παίδων