ΠΟΥ: Ο κορονοϊός πλέον θα απειλεί όσο η γρίπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο κορονοϊός φτάνει στο σημείο να γίνει μια νόσος που συνιστά απειλή, παρόμοια της εποχικής γρίπης. 
Πλέον είναι ένας ιός που δεν διαταράσσει την κοινωνία ή τα υγειονομικά συστήματα
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
3'

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ελπίζει να μειώσει φέτος το μέγιστο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19, εκτιμώντας ότι η επιδημία βρίσκεται στα πρόθυρα του να αντιπροσωπεύει πλέον μια απειλή παρόμοια με αυτή της εποχικής γρίπης.

«Εκτιμώ ότι φτάνουμε στο σημείο να μπορούμε να θεωρούμε την Covid-19 με τον ίδιο τρόπο που θεωρούμε την εποχική γρίπη, η οποία συνιστά απειλή για την υγεία, ένας ιός που θα συνεχίσει να σκοτώνει, αλλά είναι ένας ιός που δεν διαταράσσει την κοινωνία μας ή τα υγειονομικά μας συστήματα», δήλωσε ο επικεφαλής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή (17/03/2023).

Μαζί του, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος διαπιστώνοντας ότι, για πρώτη φορά, ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων που αναφέρθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν χαμηλότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί όταν χρησιμοποιήσαμε τη λέξη "πανδημία" για πρώτη φορά, πριν από τρία χρόνια». «Σίγουρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε. Συνεπώς, δήλωσε «σίγουρος» ότι ο ΠΟΥ θα μπορούσε να μειώσει το μέγιστο επίπεδο συναγερμού «φέτος».

Ο ΠΟΥ κήρυξε αυτήν την «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» στις 30 Ιανουαρίου 2020 -όταν ο κόσμος κατέγραφε λιγότερα από 100 κρούσματα και κανέναν θάνατο εκτός Κίνας - αλλά ήταν τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Τέντρος είχε μιλήσει για πανδημία. «Είχαμε κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία για να παροτρύνουμε τις χώρες να λάβουν αποφασιστική δράση, αλλά δεν το έκαναν όλες», ανέφερε σήμερα. «Τρία χρόνια αργότερα, έχουν αναφερθεί σχεδόν επτά εκατομμύρια θάνατοι από την Covid-19, αν και γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των θανάτων από αυτήν είναι μεγαλύτερος», συμπλήρωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πριν από δύο μήνες περίπου εφιστούσε την προσοχή, ότι η Covid-19 εξακολουθεί να συνιστά μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού. Η πανδημία πιθανόν να βρίσκεται σε ένα «μεταβατικό σημείο» που συνεχίζει να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να «περιορίσει τις πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις», τόνιζε τότε.

Οι περισσότερες χώρες, πάντως, έχουν άρει τα μέτρα έναντι της πανδημίας, βήμα στο οποίο προχώρησε και η Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εισηγήθηκε στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την άρση όλων των μέτρων που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα, με εξαίρεση τις δομές υγείας. Η Επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του Υπουργείου στη συνεδρίαση της Τρίτης (14/03/2023).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πλεύρης - Τέλος στα μέτρα έναντι της πανδημίας Covid-19

ΕΟΔΥ: 70 θάνατοι από κορονοϊό - Μείωση θετικότητας και εισαγωγών

Επιτροπή για έκτακτες λοιμώδεις απειλές συγκροτεί το υπουργείο Υγείας