Εγκληματούν εις βάρος 8.500 εργαζομένων
Οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας κατάφεραν να πλήξουν σφόδρα το ποιοτικό ελληνικό φάρμακο, λειτουργώντας ουσιαστικά υπέρ των εισαγόμενων. Συγκλονιστικά στοιχεία από την ΠΕΦ
Η εγκληματική πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών εις βάρος της ελληνικής παραγωγής είχε ως συνέπεια την τεράστια πριμοδότηση των εισαγόμενων σκευασμάτων και –ταυτόχρονα- την κατακρήμνιση των μεριδίων αγοράς των ποιοτικών ελληνικών φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 1990, τα εισαγόμενα φάρμακα καταλάμβαναν μόλις το 31% της ελληνικής αγοράς φαρμάκου. Το 2011 το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί στο 79%. Την ακριβώς αντίθετη πορεία ακολούθησε το μερίδιο αγοράς του ελληνικού φαρμάκου. Από 55% το 1990 έπεσε σε μόλις 18% το 2011…
Η άθλια αυτή εικόνα, που εξηγεί πώς όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών κατάφεραν να καταστρέψουν την ελληνική οικονομία, δείχνει πώς επλήγη ένας κλάδος που λειτουργεί 39 παραγωγικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, δίνει ψωμί σε 8.500 οικογένειες, ενώ απασχολεί συνολικά –έμμεσα και άμεσα- 15.000 εργαζόμενους. Μάλιστα, μεταξύ των εργαζομένων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι περισσότεροι από 600 Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι –αυτή τη στιγμή- υλοποιούν περί τα 80 ερευνητικά προγράμματα, παράγοντας προστιθέμενη αξία για λογαριασμό της χώρας μας. Πλέον τούτου, είναι χαρακτηριστικό ότι έξι από τις παραγωγικές μονάδες που λειτουργεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελούν επενδύσεις της τελευταίας διετίας, οι οποίες όχι μόνο δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά έχουν και καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα. Συνολικά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πραγματοποιεί εξαγωγές σε 60 χώρες και τα ελληνικά φάρμακα αναγνωρίζουν και εμπιστεύονται οι κάτοικοι σχεδόν όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, του Καναδά κ.ο.κ.
Οι χιλιάδες αυτές ελληνικές οικογένειες κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στο δρόμο εξαιτίας της διαχρονικά ασυλλόγιστης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του φαρμάκου. Τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτα. Αν συνεχιστεί για λίγο ακόμη η ασφυκτική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με χιλιάδες επιδόματα ανεργίας, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα χάσουν τις εισφορές, ο κρατικός προϋπολογισμός θα απολέσει εκατομμύρια ευρώ από φορολογικά έσοδα εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε, σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η νέα γενική διευθύντρια της οποίας κυρία Φαίη Κοσμοπούλου τόνισε ότι από τα μέλη της ΠΕΦ προέρχεται το 100% των νέων παραγωγικών επενδύσεων του κλάδου. Η ίδια επισήμανε με αγωνία τον άμεσο και ορατό κίνδυνο, καθώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία οδηγείται σε ασφυξία, η Ελλάδα να καταστεί απόλυτα εξαρτημένη από τα εισαγόμενα φάρμακα, με συνέπειες όπως αυτή της απόλυτης έλλειψης της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής που βίωσαν το τελευταίο διάστημα οι καρκινοπαθείς. Και, βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει νομοτελειακά στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, μόλις η ελληνική παραγωγή θα έχει σβήσει και τα εισαγόμενα φάρμακα θα μονοπωλήσουν την ελληνική αγορά, άρα θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τις τιμές κατά το δοκούν, αφού θα λειτουργούν χωρίς εγχώριο ανταγωνισμό. Κι όλα αυτά –όπως τόνισε η κυρία Κοσμοπούλου- τη στιγμή που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει εγκαταστημένο παραγωγικό δυναμικό που επαρκεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
Η νέα γενική διευθύντρια της ΠΕΦ ανέλυσε την πρόταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για το μέλλον της δημόσιας Υγείας, αλλά και του κλάδου, η οποία αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:
- Με κάθε τρόπο προστασία της δημόσιας Υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος.
- Αρση της παράλογης εμμονής στην πολιτική του φθηνότερου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα άλλο κριτήριο.
- Κατάρτιση, επιτέλους, ουσιαστικής φαρμακευτικής πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δημήτρης Δέμος τόνισε το οξύμωρο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που διασφαλίζουν το 50% της απασχόλησης, να καλύπτουν μόνο το 18% της αγοράς. Υπογράμμισε τόσο τη μελέτη της McKinsey, η οποία ξεχώρισε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως το «νούμερο 1» αναδυόμενο αστέρι της ελληνικής οικονομίας (έναν από τους κλάδους, δηλαδή, στους οποίους οφείλει να επενδύσει η χώρα, αν θέλει να επιτύχει την πολυπόθητη ανάπτυξη), όσο και τη διεθνή αναγνώριση που απολαμβάνει το ελληνικό φάρμακο στις χώρες του εξωτερικού όπου εξάγεται, την ώρα που συχνά δυσφημείται (σ.σ. όχι τυχαία, προφανώς…) στην Ελλάδα.
«Δεν είναι δυνατόν να μας λένε ότι φταίει το ελληνικό φάρμακο που έπεσε έξω το κράτος σε ό,τι αφορά τις δαπάνες Υγείας», εξήγησε ο κ. Δέμος. «Στο σύνολο των δαπανών Υγείας, αυτές για το ελληνικό φάρμακο αντιστοιχούν μόλις στο 3%! Παρά ταύτα, η μόνη πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό των δαπανών Υγείας είναι η μείωση της τιμής του ποιοτικού ελληνικού φαρμάκου…».
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ως συνέπεια της αλόγιστης κυβερνητικής πολιτικής:
α) συσσώρευση επιπλέον χρεών των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τη φαρμακοβιομηχανία από το 2011 και μετά, που ήδη φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ
β) τεράστια απομείωση της αξίας τον ομολόγων με τα οποία το Δημόσιο είχε πληρώσει τις φαρμακοβιομηχανίες για τα χρέη των νοσοκομείων.
γ) αύξηση των επιτοκίων του τραπεζικού δανεισμού και κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας εκ μέρους των τραπεζών.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ΠΕΦ έχει προτείνει συγκεκριμένα, εφαρμόσιμα και αποδοτικά μέτρα, προκειμένου να μειωθεί αποτελεσματικά η δαπάνη Υγείας:
- Αλλαγή θεραπευτικών προτύπων: Δεν είναι δυνατόν δια πάσα νόσο να δίνουμε την πιο ακριβή θεραπεία που υπάρχει.
- Αμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: Πρόκειται για πρόταση που έχει καταθέσει η ΠΕΦ ήδη από το 2000. Ακόμη και σήμερα δεν έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της…
- Ομογενοποίηση των στοιχείων: Δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή προσέγγιση για τον υπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα. Αλλα στοιχεία δίνει το υπουργείο, άλλα ο ΕΟΠΥΥ, άλλα έδινε παλιότερα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με συνέπεια κανείς να μη γνωρίζει τι ακριβώς προσμετράται ως δαπάνη Υγείας και να μην υπάρχει συγκεκριμένο μέγεθος για τη μηνιαία δαπάνη Υγείας.
- Κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας της ΠΕΦ: δεδομένου ότι οι παροχές αποτελούν πλέον παρελθόν και τα πάντα είναι πια ξεκάθαρα στον κλάδο, πρέπει να αντιμετωπισθεί και θεσμικά η κακή εικόνα που έχει επικρατήσει σχετικά.
- Ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ): οι αποχωρήσεις στελεχών έχουν πλήξει τη λειτουργία του ΕΟΦ, με συνέπεια τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία και φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Συμπερασματικά, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι η χώρα είναι αδύνατο να πορευτεί με βάση το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει ενταχθεί στο φετινό προϋπολογισμό, αφού υπέστη τεράστιο «κούρεμα» υπό την πίεση του μνημονίου. Ο κ. Δέμος έκανε αγωνιώδη έκκληση, σε όποια κυβέρνηση προκύψει από τη Δευτέρα, να προχωρήσει σε άμεση επαναδιαπραγμάτευση του συγκεκριμένου κονδυλίου, που είναι καίριο για τη διασφάλιση της Υγείας του μέσου Ελληνα πολίτη.
Την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΟΦ και αναβάθμισης της Ελλάδας σε χώρα αναφοράς, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θόδωρος Κωλέτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η φαρμακοβιομηχανία υποχρεώνεται σε έξοδα από 200.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ για κάθε βιοϊσοδυναμία, τα οποία κατευθύνονται σε χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Τσεχία, ενώ θα μπορούσαν να μένουν στην Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε την πλήρη αδυναμία των υπηρεσιών του Δημοσίου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κλάδου, καθώς δεν είναι καν ικανές –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- να εκδώσουν ένα δελτίο τιμών χωρίς λάθη.
Πάντως, χαρακτηριστικό της ποιότητας και της ανταγωνιστικής τιμής του ελληνικού φαρμάκου είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα επιδεικνύει το μικρότερο ποσοστό κυκλοφορίας πλαστών φαρμάκων στην Ευρώπη, όπως επισήμανε ο ταμίας της ΠΕΦ, Νίκος Μπουφίδης.
«Εμείς είμαστε Ελληνες»!
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα είναι αυτή που θα στηρίξει τον Ελληνα σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε αυτή τη επιστροφής στη δραχμή. Ο κλάδος, μέσω της ΠΕΦ, δεσμεύθηκε ότι θα καλύψει όλες τις ανάγκες της πατρίδας μας σε φάρμακα, ακόμη και αν χρειαστεί να αναστείλει τις εξαγωγές.
«Εμείς είμαστε, πρώτα απ’ όλα, Ελληνες. Για μια πολυεθνική είναι απλά θέμα μιας απόφασης που θα ληφθεί σε ένα γραφείο κάποιου ουρανοξύστη στο εξωτερικό, θα βάλει λουκέτο στις εργασίες της στην Ελλάδα και θα φύγει. Εμείς θα καλύψουμε όλες τις φαρμακευτικές ανάγκες της χώρας. Διαθέτουμε και το εγκαταστημένο παραγωγικό δυναμικό και την τεχνογνωσία», τόνισε ο κ. Κωλέτης.
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία απαρτίζεται από οικογενειακές επιχειρήσεις. Κανένας επιχειρηματίας δεν έχει μεταφέρει την παραγωγή του στις φτηνές χώρες του εξωτερικού και δεν πρόκειται να το κάνει. Εχουμε απορροφήσει τη ζημία που υφιστάμεθα όλα αυτά τα χρόνια και δεν έφυγε ούτε ένας από τους 8.500 εργαζομένους μας», είπε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, κ. Βασίλης Πενταφράγκας.
Βέβαια, όπως διευκρινίστηκε, το ζήτημα που θα προκύψει στην περίπτωση εμπλοκής είναι κατά πόσον η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα διαθέτει τα κεφάλαια ώστε να αγοράσει την πρώτη ύλη για την παρασκευή των φαρμάκων. Δεδομένων και των απανωτών χτυπημάτων που έχει δεχθεί ο κλάδος όλα τα τελευταία χρόνια, αν η χώρα θέλει να είναι θωρακισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε η φαρμακοβιομηχανία να μη στερέψει από κεφάλαιο.
Σε χειμέρια νάρκη ο ΣΦΕΕ!
Την ώρα που η ΠΕΦ προέβη σε ακόμη μια συγκροτημένη και αποτελεσματική παρέμβαση, προκειμένου με αδιαμφισβήτητα στοιχεία να καταδείξει το έγκλημα που συντελείται εις βάρος της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, λάμπει και πάλι δια της απουσίας του ο ΣΦΕΕ που μοιάζει όλο το τελευταίο διάστημα –μετά την εκλογή νέας διοίκησης- να έχει πέσει σε χειμέρια νάρκη και να μην ασχολείται με τα καυτά θέματα του φαρμάκου, γεγονός που προκαλεί –τουλάχιστον- αλγεινή εντύπωση…