Έρευνα ΠΙΣ: Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες και οι γιατροί από το σύστημα υγείας
Ικανοποιημένοι από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού της χώρας, δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 87,6%, εκφράζουν όμως σημαντική δυσαρέσκεια για την έλλειψη καλής οργάνωσης στα νοσοκομεία. Επίσης οι πολίτες εκφράζουν ικανοποίηση για τη λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα παραπάνω αποτελούν ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή 1.198 πολιτών και 700 γιατρών. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη (31/05/2023), την οποία παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Γενικά ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 41,5% και δυσαρεστημένοι σε ποσοστό 31,2%. Οι ηλικίες 25-34 και 35-44 εμφανίζονται πιο ευχαριστημένες, όπως και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια καταγράφεται στις ομάδες 45-54 και 55-64 ετών.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 48,2% από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας -παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία της περιφέρειας συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων και υποστελέχωσης-, ενώ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (Κεντρικής Μακεδονίας) όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, δηλώνουν δυσαρεστημένοι κατά 41,1% και 43% αντίστοιχα.
Απαντώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνει ότι αυτό ίσως αντανακλά ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας νιώθουν πιο συνδεδεμένοι με τους γιατρούς και τα νοσοκομεία τους, αν και μπορεί να παρέχουν λιγότερες υπηρεσίες. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας εξυπηρετούν μικρότερους πληθυσμούς και δεν υπάρχει το «απρόσωπο» των μεγάλων μονάδων στα αστικά κέντρα.
Απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος
Από την πλευρά τους οι γιατροί αρνητικά αξιολογούν το σύστημα υγείας σε ποσοστό 49,7% και θετικά μόλις το 25,7%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης καταγράφονται στους γιατρούς του ΕΣΥ και ειδικά στους νέους με 1-7 χρόνια εργασίας. «Το ΕΣΥ δείχνει απωθητικό, ειδικά στους νέους γιατρούς» σχολίασε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ειδικά, τώρα, για τον δημόσιο τομέα της Υγείας, ικανοποιημένο δηλώνει το 40,6% του γενικού κοινού και δυσαρεστημένο το 34,7%. Η θετική αξιολόγηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πολύ καλό επίπεδο του ιατρικού (87,6%) και νοσηλευτικού (69,8%) προσωπικού. Αντίστοιχα η δυσαρέσκεια οφείλεται κύρια στην όχι καλή οργάνωση και όχι καλή αναλογία προσωπικού/ασθενών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί είναι η προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος (41,1%). Εκτός των συνθηκών εργασίας (υποστελέχωσης, ελλείψεων κτλ.) ή του μισθολογικού, «χαρακτηριστικό θέμα που συνιστά απαξίωση, είναι το απαράδεκτο γεγονός ότι οι γιατροί δεν έχουν συλλογική σύμβαση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ως προς το θέμα του προσωπικού γιατρού, το 84% των πολιτών αντιμετωπίζει θετικά το θεσμό και δηλώνει είτε ότι έχει γραφτεί (66,2%) είτε ότι προτίθεται να γραφτεί (17,8%). Οι γιατροί από την άλλη, αντιμετωπίζουν αρνητικά τις ρυθμίσεις για τον προσωπικό γιατρό σε ποσοστό 42,9%. Πάντως, οι πολίτες πιο συχνά επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς, ενώ δηλώνουν (65,1%) ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί.
Για το διάστημα της πανδημίας, το γενικό κοινό θεωρεί ότι το σύστημα υγείας λειτούργησε ικανοποιητικά σε ποσοστό (48,8%) και ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας τα τελευταία 2-3 χρόνια βελτιώθηκε (35,1%), έμεινε στα ίδια (34,5%) και χειροτέρευσε (22,6%).
Νοσοκομεία με δημόσιο χαρακτήρα και προσλήψεις
Μεγάλη αποδοχή συναντούν οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε ευρύ φάσμα θεμάτων. Αξιοσημείωτη είναι η τεράστια στήριξη που εκφράζουν τόσο πολίτες όσο και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 75,5% το γενικό κοινό και 84% οι γιατροί θέλουν τα νοσοκομεία να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μην μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Υπενθυμίζεται ότι η μετατροπή σε ΝΠΙΔ είναι ένα από τα ζητήματα αιχμής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Εξαδάκτυλος, «όποιος μιλάει για ΝΠΙΔ πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί».
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πολίτες (87,6%) και όλοι οι γιατροί (100%) συμφωνούν με τον ΠΙΣ να δοθούν κίνητρα (οικονομικά και άλλα) για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά της συμφωνίας με την πρόταση να υπάρξουν νέες προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όπως και να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ στο επίπεδο του μέσου όρου της αμοιβής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το επόμενο διάστημα θα αναλάβει διαρκείς δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας, με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα. «Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα προχωρήσουμε σε εκστρατεία ενημέρωσης για την παιδική παχυσαρκία. Ήδη φέτος ολοκληρώσαμε την καμπάνια για τη βία κατά των γιατρών. Θα επικεντρωθούμε σε θέματα που επηρεάζουν τις μελλοντικές γενεές» ανέφερε τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας.