Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ η αλόη βέρα - Στοιχεία ότι μπορει να περιέχει καρκινογόνες ουσίες

Είδηση-βόμβα για την πασίγνωστη αλόη βέρα.
1'

«Καμπανάκι κινδύνου» έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα η είδηση και η αλόη βέρα - μετά την ασπαρτάμη - ενδέχεται να ενταχθεί στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το πρόβλημα φαίνεται να συναντάται στη φλούδα του φυτού και τις ουσίες που περιέχει.

«Το ζελέ έχει τις φαρμακευτικές ιδιότητες όπως καλλυντικές και επουλωτικές με αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Ο φλοιός του φυτού έχει, όμως, ανθρακινόντες που είναι ουσίες που περιλαμβάνονται στην ομάδα των πιθανά καρκινογόνων» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.

Στο ερώτημα αν χρησιμοποιείται ο φλοιός από την αλόη βέρα για τα προϊόντα που παράγονται από αυτή, η κυρία Σαρδέλη απάντησε «μην είμαστε σίγουροι, γιατί μπορεί στην προσπάθεια να βγάλουμε περισσότερα προϊόντα να χρησιμοποιούμε μέρη του φυτού που είναι πιο τοξικά. Μπορεί κάποιοι να βράζουν τις φλούδες».

Σύμφωνα με την ίδια την αλόη βέρα «πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιεί στην ελάχιστη ποσότητα και μόνο εξωτερικά. Η πόσιμη αλόη είναι αυτή που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα» συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί είναι δοσοεξαρτομένα όλα αυτά».

Η κυρία Σαρδέλη επέμεινε ότι «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, να πολτοποιείται, να τη βράζουμε, να τη βάζουμε επάνω μας» συνιστώντας σε όσους έχουν επιβάρυνση γενετική για καρκίνο να μην χρησιμοποιούν πόσιμη αλόη ενώ αντίθετα, όπως είπε, η επάλοιψη δεν έχει πρόβλημα

«Αυτά τα προϊόντα δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο με τα φάρμακα» επισήμανε η ειδική στη φαρμακολογία.