Ιός Δυτικού Νείλου: Τρία τα κρούσματα στη χώρα μας - Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι τις 25/07/2023 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά τρία εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δύο κρούσματα (ηλικίας άνω των 67 ετών) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπια νόσηση χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, δηλώθηκαν δύο νέα κρούσματα. Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.
Τα κρούσματα καταγράφηκαν στους νομούς Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την περίοδο 2023, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης σε Ιταλία και Ουγγαρία.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.
Εκτίμηση εντομολογικού κινδύνου
Το πρώτο κρούσμα, το οποίο αφορούσε 75χρονο ασθενή, εντοπίστηκε στο νομό Σερρών και συγκεκριμένα στον Δήμο Ηρακλείας, στις 5 Ιουλίου.
Η ερευνητική ομάδα Early Warning System for Mosquito Borne Diseases (ΕΥWA) της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής,
Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχει αναπτύξει και αξιοποιεί για σκοπούς ενημέρωσης δύο μοντέλα εκτίμησης εντομολογικού και επιδημιολογικού κινδύνου για την αφθονία των κουνουπιών culex και τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Δήμος Ηρακλείας στον οποίο καταγράφηκε το κρούσμα εμφάνισε το δεύτερο υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο για εμφάνιση ανθρώπινου κρούσματος μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου (01/7 – 15/07). Ειδικότερα, οι πέντε δήμοι που εμφάνισαν τον υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο για κρούσμα ήταν: Πέλλας, Ηρακλείας, Κιλκίς, Κατερίνης και Θερμαϊκού.
Στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις των δύο μοντέλων EYWA MAMOTH του εντομολογικού και επιδημιολογικού κινδύνου για ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2023. Αριστερά παρουσιάζονται οι προβλέψεις εκτίμησης του κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου σε επίπεδο δήμου, και δεξιά οι αντίστοιχες για την αφθονία κουνουπιών σε πλέγμα 2 x 2 (km).