Θαλάσσια ανεμώνη: Ο κίνδυνος από τσίμπημα και ο τρόπος αντιμετώπισης

Η θαλάσσια ανεμώνη μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομείο. Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος;

Θαλάσσια ανεμώνη: Ο κίνδυνος από τσίμπημα και ο τρόπος αντιμετώπισης
pixabay
4'

Αναστάτωση στο Καλαμάκι Κορινθίας μετά το περιστατικό με το 9χρονο παιδάκι που δέχθηκε τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη και έπρεπε να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Η θαλάσσια ανεμώνη αποτελεί τον νούμερο «ένα» εχθρό των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς ένα τσίμπημα είναι ικανό να στείλει το… θύμα στο νοσοκομείο. Η χορήγηση ενέσιμης κορτιζόνης κρίνεται απαραίτητη. Πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο θαλάσσιο ζώο, όταν πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα.

Αυτό το ζώο, το οποίο μοιάζει κυρίως με ένα όμορφο λουλούδι, λόγω των διαφόρων χρωμάτων και αποχρώσεων (κόκκινο, καφέ, πράσινο και πορτοκαλί, ενώ, σπανιότερα έχει μπλε ή κίτρινες βούλες), ζει είτε κολλημένο στα βράχια, την άμμο ή τη λάσπη, σε κοχύλια ή ακόμη και μέδουσες.

Το σώμα μίας θαλάσσιας ανεμώνης είναι κυρίως κυλινδρικό και κολλημένο στην επιφάνεια που ζει. Η ελεύθερη άκρη του σώματός της έχει έναν δίσκο, στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή, όπου φέρει λεπτά πλοκάμια γύρω της. Κάθε είδος έχει διαφορετικό αριθμό πλοκαμιών, ωστόσο, πάντοτε είναι πολλαπλάσιος του 6.

Τα διάφορα τοιχώματα, όπως και τα πλοκάμια έχουν μύες που τούς χαρίζουν μία μοναδική ικανότητα συστολής και διαστολής. Διαθέτουν κυλινδρική διάταξη και κατατάσσονται σε ζευγάρια, που όπως και τα πλοκάμια είναι πολλαπλάσια του 6. Τα γεννητικά όργανα της ανεμώνης βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα κύτταρα κοντά στη γαστρική κοιλότητα, μαζί με τα πεπτικά κύτταρα.

Η ανεμώνη ζει κυρίως κοντά στις ακτές, με λίγα είδη αυτής να ζουν προς τον βυθό της θάλασσας. Αποτελεί ένα πολύ μοναχικό ζώο και για αυτό, σπάνια βρίσκονται αποικίες με ανεμώνες. Η αναπαραγωγή της γίνεται με διάφορες μεθόδους (μονογονικά, σε σχέση με αμφιγονικά, με αβγά και σπερματοζωάρια).

Στην περίπτωση που η αναπαραγωγή γίνει με τη μέθοδο του αυγού, η γονιμοποίηση θα γίνει μέσα στη γαστρική κοιλότητα. Αφού ωριμάσουν αρκετά, θα φύγουν από τη γαστρική κοιλότητα και έπειτα, ως προνύμφες θα κολλήσουν πάνω σε μία στερεά επιφάνεια. Από εκεί και πέρα, γίνεται η ανάπτυξη του σώματος της ανεμώνης (στόμα, πλοκάμια και μεσεντέρια), ενώ, αποκτούν και όγκο.

Με τι τρέφεται μία θαλάσσια ανεμώνη

Η ανεμώνη κατατάσσεται στην κατηγορία των σαρκοφάγων ζώων, όμως, τρέφεται κυρίως με οτιδήποτε πιαστεί στα πλοκάμια της, αφού δε μπορεί να κουνηθεί. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των κνιδοφόρων κύστεων της, θα ναρκωθεί και έπειτα θα κατευθυνθεί από το στόμα προς την πεπτική κοιλότητα για χώνεψη ενώ ουσιαστικά, θα «αποβάλουν» από το στόμα το κομμάτι που δε χωνεύεται.

Πρόκειται για πολύ λαίμαργα ζώα, τα οποία καταναλώνουν απευθείας τεράστιους όγκους τροφής, για να μεγαλώσουν γρήγορα. Αν στερηθούν τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όγκος τους θα μειωθεί δραματικά, έως το όριο της εξαφάνισης.

Ο κίνδυνος τσιμπήματος

Στην περίπτωση που κάποιος θα δεχθεί τσίμπημα από μία θαλάσσια ανεμώνη, θα υποφέρει από έντονους πόνους και ενοχλητική φαγούρα. Επίσης, στην περιοχή που έγινε το τσίμπημα, θα εμφανισθούν εξανθήματα που θα μοιάζουν με κάψιμο. Υπάρχει και περίπτωση να παρουσιασθεί αλλεργική αντίδραση, όπου θα υπάρξει αναφυλαξία.

Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο για τη χορήγηση ένεσης κορτιζόνης, προκειμένου να υποχωρήσει το πρήξιμο και τα εξανθήματα.

«Υπάρχει ένας έντονος πόνος, μια φαγούρα, ένα κάψιμο...»

Ο Λεωνίδας Περιβολιώτης, φυσικός, ωκεανογράφος και ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ μίλησε στην ΕΡΤ για την υπερθέρμανση των θαλασσών ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη θαλάσσια ανεμώνη.

Ο κ. Περιβολιώτης σχολίασε ότι «οι αλλαγές που συμβαίνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον έχουν επίδραση προφανώς και στο οικοσύστημα». Αναφορικά με την αύξηση του συγκεκριμένου είδους στις ελληνικές θάλασσες εξήγησε ότι δεν είναι κάτι ανεξήγητο. Το είδος αυτό ανήκει στη θαλάσσια πανίδα και ζει συνήθως κοντά στην ακτή, σε βράχια είτε σε κοχύλια.

«Έχουν τη μορφή ενός φυτού και έχουν πολύ εντυπωσιακά χρώματα» είπε για τις θαλάσσιες ανεμώνες προειδοποιώντας ωστόσο τους κολυμβητές ότι αν κανείς έρθει σε επαφή με αυτές, τότε προφανώς θα βιώσει κάποια έντονα δερματικά συμπτώματα.

«Υπάρχει ένας έντονος πόνος, μια φαγούρα, ένα κάψιμο και αν συνεχίσει και έχει κάποιος μια αλλεργική αντίδραση τότε πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να γίνουν κάποιες ενέσεις κορτιζόνης» εξήγησε ο ειδικός, επισημαίνοντας όμως ότι παρά το ενοχλητικό τσίμπημα ή κάψιμο από την επαφή με αυτά τα είδη, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή