ΕΟΔΥ: Συστάσεις στους πλημμυροπαθείς για την πρόληψη νοσημάτων από μολυσμένα τρόφιμα και νερό

Συστάσεις του ΕΟΔΥ για την πρόληψη τροφιμογενών/υδατογενών νοσημάτων, σε περίπτωση συγχρωτισμού πλημμυροπαθών σε χώρους φιλοξενίας. 

πλημμυροπαθείς
INTIME NEWS
2'

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εξέδωσε συστάσεις για την πρόληψη νοσημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού, ειδικά όταν υπάρχει συγχρωτισμός πλημμυροπαθών σε χώρους φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να:

1. Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα

- Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.

- Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (πχ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

2. Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια.

- Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.

- Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.

- Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα.

3. Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων

- Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.

- Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.

4. Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

- Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.

- Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

- Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5O C). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0O C.

- Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό μέχρι να καταναλωθεί.

- Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες.

- Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.

5. Καταναλώνουμε ασφαλές νερό

- Καταναλώνουμε πάντα ασφαλές νερό.

- Στην περίπτωση που ενημερωθούμε ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε το νερό στο χώρο φιλοξενίας:

  • Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό
  • Εναλλακτικά, βράζουμε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)
  • Δεν αφήνουμε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο
  • Αποθηκεύουμε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
  • Καταναλώνουμε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

6. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής

Πλένουμε τα χέρια μας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα.

Πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή