Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Πότε πρέπει να γίνεται η μαστογραφία αναφοράς
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συνιστά σε όλες τις γυναίκες να μην ξεχνούν το ετήσιο ραντεβού - ζωής, τη μαστογραφία, και να ακολουθούν τις οδηγίες παρακολούθησης της υγείας τους από εξειδικευμένους ιατρούς.
Διανύουμε το μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, μία μορφή καρκίνου που μπορεί να έχει πρώιμη διάγνωση, η οποία δίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και καλύτερη πρόγνωση. Δεδομένης μάλιστα της συνεχώς βελτιούμενης θεραπευτικής προσέγγισης με νέες, εξατομικευμένες θεραπείες που οδηγούν σε σημαντικά ποσοστά πολυετούς επιβίωσης ή και ίασης, είναι σημαντικό να εκμεταλλεύονται όλες οι γυναίκες την ευκαιρία πρώιμης διάγνωσης που τους προσφέρει η μαστογραφία.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συνιστά σε όλες τις γυναίκες να μην ξεχνούν το ετήσιο ραντεβού - ζωής και να ακολουθούν τις οδηγίες παρακολούθησης της υγείας τους από εξειδικευμένους ιατρούς.
Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες είναι ότι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι να γνωρίζει η κάθε γυναίκα, αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και κάθε πότε πρέπει να εξετάζεται. Παρότι η γενική οδηγία είναι να κάνουν όλες οι γυναίκες μία μαστογραφία – αναφοράς στα 35 τους χρόνια, ώστε να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για τις επόμενες μαστογραφίες που θα ξεκινήσουν από τα 40 έτη και θα γίνονται ετησίως, κάποιες γυναίκες πρέπει να ακολουθήσουν άλλη πορεία.
Αν υπάρχουν δύο ή παραπάνω περιστατικά καρκίνου του μαστού στην ίδια οικογένεια (για παράδειγμα στη μητέρα και μία αδελφή της, ή στη γιαγιά και μία δική της αδελφή), τότε είναι χρήσιμο η γυναίκα να υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις από τα 30 της χρόνια με απεικονιστικές μεθόδους και κλινική εξέταση από ειδικό μαστού ο οποίος είναι ο κατάλληλος ιατρός να την καθοδηγήσει.
Η μαστογραφία δεν πρέπει να θεωρείται κάτι που μπορεί η γυναίκα να αναβάλει ή που μπορεί να μην την κάνει επειδή φοβάται το αποτέλεσμα. Η ετήσια μαστογραφία μετά τα 40 έτη, ο υπέρηχος και η μαγνητική όποτε αυτά κριθούν απαραίτητα, η μηνιαία αυτοεξέταση, η αξιολόγηση όλων των εξετάσεων από ειδικό ιατρό, και όποτε χρειαστεί η βιοψία, σώζουν ζωές ειδικά σήμερα που υπάρχουν πολλές επιλογές αντιμετώπισης.
Ο καρκίνος του μαστού σε αριθμούς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ:
- 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.
- 330.000 γυναίκες ετησίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού στην ΕΕ.
- 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
- 26,5% των διαγνώσεων καρκίνου σε γυναίκες στην ΕΕ αφορούν αυτό το είδος καρκίνου.
Τα υψηλά ποσοστά 5ετούς επιβίωσης ή και ίασης σπάνε ανά δεκαετία το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, δημιουργώντας στις μέρες μας τις προϋποθέσεις ώστε να προσδοκούμε πολύ σύντομα τα διάφορα είδη καρκίνου του μαστού να μετατραπούν σε χρόνιες νόσους.