Χρυσοχοΐδης: Πώς θα στελεχωθούν οι νέες Μονάδες για τα εγκεφαλικά

Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη (26/10/2023) στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)». 
Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
EUROKINISSI
3'

«Ξεκινάμε από το μηδέν, καθώς η χώρα δεν έχει παρά ελάχιστες δομές και προσωπικό», είπε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής. Όπως σημείωσε, έχουμε περίπου 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια το χρόνο, ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή της ζωής του, και η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας αλλά και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό. «Έχουμε τον μεγαλύτερο δείκτη στην Ευρώπη. Έχουμε 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά ανά έτος και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία ανά έτος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα γίνονται ελάχιστες επεμβάσεις, και αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία ενός δικτύου πανελλαδικά, με Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας έξι κλινών η καθεμία, σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Σχολιάζοντας μάλιστα, σχετικές παρατηρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φάση της παρέμβασης της κυβέρνησης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια «επέκταση του συστήματος».

Για το θέμα της στελέχωσης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη για νευρολόγους, νευρο-ακτινολόγους επεμβατικούς και για νοσηλευτές. Περίπου 250 πανεπιστημιακοί επίκουροι γιατροί θα κατανεμηθούν στις επτά ιατρικές σχολές της χώρας και 180 νοσηλευτές θα καλύψουν τις ανάγκες των συγκεκριμένων ΜΑΦ, που θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για το «τραύμα», καθώς «δεν έχουμε στη χώρα κέντρα αναφοράς για το τραύμα - ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως νέους ανθρώπους».

Προσλήψεις ζητεί η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει στελέχωση των ΜΑΦ ΑΕΕ με μετακινήσεις, και τόνισε την ανάγκη προσλήψεων νέου προσωπικού. Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι με αυτό που κάνει, επιχειρεί πρακτικά μια «τακτοποίηση» κάποιων πανεπιστημιακών, ενώ αφήνει εκτός κάλυψης μεγάλες περιοχές της Ελλάδας όπως ο Πειραιάς.

Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιωάννης Τσίμαρης, είπε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ από ιδρύσεώς του, τονίζοντας ότι το πρώτο και αυτονόητο βήμα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι επαρκείς και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες «δεν υπάρχουν ως δήλωση στο παρόν νομοσχέδιο».

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, είπε ότι τις ΜΑΦ ΑΕΕ θα κληθεί να στελεχώσει το ήδη ανεπαρκές σε αριθμό, προσωπικό των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα «μια ανακατανομή της φτώχειας» προσωπικού, που θα λειτουργήσει ως παράγοντας επιδείνωσης των παροχών προς τους ασθενείς.

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, η βουλευτής Μαρία Αθανασίου, εξέφρασε την επιφύλαξή της, η οποία «συνίσταται στο ότι η κυβέρνηση καθ΄ όλη τη μέχρι τώρα θητεία της και μάλιστα σε περιόδους πανδημίας, έχει δείξει ότι αδιαφορεί στην ουσία για τη δημόσια υγεία [..] Αντιθέτως έχει αποδείξει ότι στοχευμένα και μεθοδικά επιδιώκει την απαξίωση και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας».

Ο αγορητής της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Σπαρτιατών» Μιχάλης Γαυγιωτάκης, είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη στελέχωση των ΜΑΦ με μετακινήσεις προσωπικού, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις.

Η αγορήτρια της «Νίκης», Ασπασία Κουρουπάκη, αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο θα καλυφθούν τα 57 χιλιάδες εγκεφαλικά επεισόδια με τις 17 ΜΑΦ, που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Τέλος, η αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Γεωργία Κεφαλά, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά απαραίτητο, αλλά δεν εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα περιελάμβανε εκστρατείες ενημέρωσης «για την αναγνώριση των συμπτωμάτων, για τη διατροφή, για την άθληση κ.ά.».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις