Χρυσοχοΐδης: Απόλυτη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες - Στον ΕΟΦ ο μηχανισμός HTA

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συμμετείχε στο 27ο Συνέδριο του ECONOMIST. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υπ. Υγ.
3'

Στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του στο 27ο Συνέδριο του Economist.

Ξεκινώντας από το ΕΣΥ, τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης υγειονομικού προσωπικού. «Σκεφθείτε ότι λείπουν στην Ευρώπη 1 εκατ. επαγγελματίες υγείας, από γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι το λοιπό προσωπικό. Στην Ελλάδα, το σύστημα υγείας έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα, περνάει δηλαδή μία δοκιμασία λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν σας πω ότι οι προσλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο είναι πρωτοφανείς σε αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα το 2023 ξεπερνούν τις 5,5 με 6 χιλιάδες και το 2024 ήδη έχουν προγραμματιστεί 6,5 χιλιάδες».

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι χρειάζεται να επανεκκινήσουμε το σύστημα: «Θα το κάνουμε πιο ευέλικτο, θα το κάνουμε πιο ελκυστικό, για να μπορέσει έτσι να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας χώρας, η οποία έχει μεγάλο όριο ηλικίας, έχει γηρασμένο πληθυσμό, έχουμε χρόνια νοσήματα και ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει φύγει στο εξωτερικό».

«Προχωράμε σε έναν νέο τρόπο οργάνωσης των νοσοκομείων, με προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα είναι ορισμένοι και θα είναι αντικείμενο διαχείρισης με τρόπο ορθολογικό και υπεύθυνο, σύμφωνα με τα πρότυπα της διαχείρισης των προϋπολογισμών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση: παντού διαγωνισμοί, παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στον ΕΟΦ δήλωσε ότι χρειάζεται μια «συγκλονιστική ανανέωση και ενίσχυση του προσωπικού του». Για τη φαρμακευτική πολιτική δε, τόνισε ότι «το ζήτημα είναι ότι κάθε χρόνο η δαπάνη αυξάνεται. Νέα καινοτόμα φάρμακα εισέρχονται στην αγορά και πρέπει να σας πω ότι δεν πρόκειται να στερήσουμε καμία, μα καμία, καινοτόμα νέα φαρμακευτική δράση που εισέρχεται στη χώρα. Απόλυτη πρόσβαση για όλους τους ασθενείς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας και του κόστους. Θα διαχειριστούμε το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων με έναν τρόπο που θα εξυπηρετεί πραγματικά αυτό τον στόχο. Και από την άλλη πλευρά, η πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε περαιτέρω τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ σημαντικά άλματα. Τη στηρίζουμε με επενδύσεις και κίνητρα, τη στηρίζουμε με το επενδυτικό clawback, τη στηρίζουμε με πάρα πολλούς τρόπους».

Για την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, δήλωσε ότι ο «μηχανισμός HTA» θα ενταχθεί στον ΕΟΦ και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα λειτουργεί εντός του πλαισίου του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των χρονίων παθήσεων. «Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν εμφανίζουν πολλές χρόνιες παθήσεις. Για αυτό χρειάζεται να οργανώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο νοσηλευτικό μας σύστημα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με Κέντρα Χρονίων Παθήσεων, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να ασχοληθούν με το δευτεροβάθμιο και, κυρίως, το τριτοβάθμιο επίπεδο στο έργο τους για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές ασθένειες και τα κέντρα χρονίων παθήσεων να μπορούν να περιθάλπουν να παρακολουθούν και αυτό είναι, αν θέλετε, και ένα προσωπικό μου στοίχημα. Να δημιουργήσουμε κέντρα τα οποία θα παρακολουθούν τους χρόνιους πάσχοντες από όλες τις απόψεις. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ένας διαβητικός συμπολίτης μας - στην Ελλάδα έχουμε 1.200.000 (διαβητικούς)- έχει το διαβήτη, έχει πιθανά προβλήματα όρασης, έχει πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα, έχει προβλήματα ψυχολογικά και πολλά άλλα. Άρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε κέντρα με αυτήν την ολιστική προσέγγιση για να μπορούν να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι καθολικά, συνολικά, για να είμαστε χρήσιμοι ως σύστημα υγείας στους ανθρώπους».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή