«Προσοχή στο κενό»: Εκστρατεία της ΕΛΕΚΑΠ για την κοινωνική ανισότητα στον καρκίνο του πνεύμονα
Ο Νοέμβριος έχει οριστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα.
Πόσοι γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι 50%-80% συχνότερος σε άτομα με χαμηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση, καθώς και σε άτομα που προέρχονται από κοινωνικά δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης; Καθώς ο Νοέμβριος έχει οριστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, η ΕΛΕΚΑΠ ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με τίτλο «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ», για να αναδείξει τις μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που τον χαρακτηρίζουν, από την ενημέρωση και την πρόληψη της νόσου, μέχρι τη θεραπεία και την τελική έκβαση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.
Η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ) είναι ο πανελλήνιος επιστημονικός φορέας όλων όσοι εμπλέκονται στην έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου του Πνεύμονα.Όπως τονίζει η ΕΛΕΚΑΠ, ενώ στον δυτικό κόσμο το 80% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές, σε χώρες του αναπτυσσόμενου και του τρίτου κόσμου κύρια αιτία εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των εσωτερικών χώρων, λόγω οικονομικής ένδειας. Επίσης, το ποσοστό εξάρτησης από τη νικοτίνη σε άτομα με διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχιατρικά νοσήματα είναι 2-3 φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό. Ασθενείς με προχωρημένη νόσο που είναι άστεγοι, έχασαν σε διπλάσιο ποσοστό τα ραντεβού τους, για θεραπεία και εξετάσεις.
Τις παραπάνω πλευρές αλλά και άλλα σημαντικά στοιχεία αναδεικνύει η εκστρατεία ενημέρωσης της ΕΛΕΚΑΠ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, spot σε μέσα ενημέρωσης, podcasts ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα που βιώνουν την ανισότητα, αλλά και παρουσίαση πανελλαδικής δημοσκόπησης με τις αντιλήψεις και τη γνώση του κοινού για τη νόσο. Όλο το σχετικό υλικό και επιπλέον στοιχεία βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.prosoxistokeno.gr
Η εκστρατεία υλοποιείται με την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τις Αιγίδες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Δήμου Αθηναίων.