Η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμού - Ορόσημο για τις θεραπείες προβλήματων όρασης
Την πρώτη μεταμόσχευση στον κόσμο ολόκληρου οφθαλμικού βολβού, πραγματοποίησε ομάδα χειρουργών στη Νέα Υόρκη. Παρόλο που ο 46χρονος ασθενής δεν έχει ανακτήσει την όρασή του στο μεταμοσχευμένο μάτι, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τις θεραπείες όρασης στο μέλλον.
Η μεταμόσχευση έγινε τον Μάιο του 2023, στον 46χρονο Άαρον Τζέιμς, ο οποίος είχε εκτεταμένους τραυματισμούς στο πρόσωπο και στο αριστερό του μάτι, μετά από εργατικό ατύχημα. Ο άνδρας υπέστη ηλεκτροπληξία με 7.000 βολτ, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του ηλεκτρικού δικτύου στο Τέξας.
Η χειρουργική ομάδα του NYU Langone Health που πραγματοποίησε την επέμβαση, προχώρησε σε ανακοινώσεις, χθες, Πέμπτη (09/11/2023). Στο διάστημα των έξι μηνών που έχει μεσολαβήσει από τη χειρουργική επέμβαση στο μάτι σε συνδυασμό με μια μερική μεταμόσχευση προσώπου, ο 46χρονος ασθενής έδειξε πολλά υποσχόμενα σημάδια βελτίωσης.
Το μοσχευμένο μάτι διατηρεί κανονική οφθαλμική πίεση και έχει άμεση ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή. Δεν είναι γνωστό εάν ο ασθενής θα ανακτήσει την όρασή του, αλλά η μεταμόσχευση εξακολουθεί να είναι σημαντική, σύμφωνα με τον Dr. Eduardo D. Rodriguez, διευθυντή του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Προσώπου στο NYU Langone.
«Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και έχουμε ανοίξει το δρόμο για το επόμενο κεφάλαιο για την αποκατάσταση της όρασης», είπε ο Rodriguez. Ο ίδιος ηγήθηκε της χειρουργικής επέμβασης του Μαΐου, η οποία διήρκεσε 21 ώρες και περιελάμβανε περισσότερους από 140 χειρουργούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Τα αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν «ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποιας επικοινωνίας μεταξύ του (ματιού) και του εγκεφάλου», σύμφωνα με τον Rodriguez, αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη.
Το χρονικό της μεταμόσχευσης
Ο ασθενής, Άαρον Τζέιμς επέζησε από ηλεκτροπληξία, την οποία υπέστη τον Ιούνιο του 2021. Είχε εκτεταμένους τραυματισμούς στο πρόσωπο και είχε χάσει την κίνηση του αριστερού του χεριού, από τον αγκώνα και πάνω. Αρχικά έλαβε φροντίδα σε ιατρικό κέντρο του Τέξας, όπου υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι χειρουργοί εκεί τελικά αφαίρεσαν το αριστερό του μάτι. Η ομάδα του NYU Langone ενεπλάκη στην περίθαλψή του δύο μήνες μετά τον τραυματισμό του.
Όταν οι χειρουργοί του Τέξας συνειδητοποίησαν ότι το αριστερό μάτι έπρεπε να αφαιρεθεί, ο Rodriguez και η ομάδα του συνέστησαν να κοπεί το οπτικό νεύρο όσο το δυνατόν πιο κοντά στον βολβό του ματιού. Αυτό διατήρησε όσο το δυνατόν περισσότερο μήκος νεύρου, με την ελπίδα για πιθανή μεταμόσχευση αργότερα. Παράλληλα, οι γιατροί άρχισαν να σχεδιάζουν μεταμόσχευση οφθαλμικού βολβού σε συνδυασμό με μερική μεταμόσχευση προσώπου, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν.
«Το γεγονός και μόνο ότι ολοκληρώσαμε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ολόκληρου του ματιού μαζί με μεταμόσχευση προσώπου, είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα που πολλοί πίστευαν ότι ήταν αδύνατο», είπε ο Rodriguez.
Ο Τζέιμς πέρασε 17 ημέρες μετά την επέμβαση αναρρώνοντας στην εντατική στο NYU Langone. Επέστρεψε στο Αρκάνσας με την οικογένειά του τον Σεπτέμβριο και επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη κάθε μήνα για παρακολούθηση. Σε δήλωσή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ιατρική ομάδα, καθώς και στην οικογένεια δωρητή που κατέστησε δυνατή τη μεταμόσχευση. «Η ελπίδα μας είναι ότι η ιστορία μου μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπο και στα μάτια» δήλωσε, τέλος, ο Τζέιμς.