Χρυσοχοΐδης: Προσαρμογή του ΕΣΥ στη σημερινή πραγματικότητα
Στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για να επιτευχθεί η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν δικαίωμα της πρόσβασης, της ισότητας και της ίσης παρακολούθησης στις υπηρεσίες υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον χαιρετισμό του στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, που πραγματοποιείται υπό τον τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας ένα νέο ΕΣΥ».
«Οι μεταρρυθμίσεις θα προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας, στη σημερινή πραγματικότητα και στις σημερινές ανάγκες των ασθενών και του πληθυσμού της χώρας, δεδομένου ότι η νοσηρότητα του σήμερα σε σχέση με το χθες είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι τα χρόνια νοσήματα είναι πολύ περισσότερα και αυτό γιατί αυξάνεται διαρκώς το προσδόκιμο της ζωής, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πάρα πολλά προβλήματα» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα θέμα είναι η πρόσβαση. «Για να υπάρχει πρόσβαση, σημαίνει ότι οι υγειονομικές μονάδες έχουν και το προσωπικό και τις δομές και τις υποδομές και τα μέσα να απορροφούν τους ασθενείς αυτούς που τις επισκέπτονται, με τρόπο που ικανοποιούν τις ανάγκες τους» είπε.
«Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ισότητα, η δυνατότητα δηλαδή όλων να έχουν πρόσβαση στις βασικές τεχνολογίες της εποχής, οι οποίες αναπτύσσονται συνέχεια. Όπως για παράδειγμα τα φάρμακα. Στον χώρο των φαρμάκων καθημερινά γίνονται θαύματα, έχουμε καινοτόμα φάρμακα, τα οποία μπαίνουν στη ζωή μας, τα οποία έχουν ένα μεγάλο κόστος, αλλά η πρόσβαση και η ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στη χρήση του φαρμάκου, είναι ένα καθοριστικό ζήτημα, επίσης δημοκρατίας, δικαιωμάτων, κοινωνικού κράτους και ισονομίας. Είναι μια δεύτερη, βασική παράμετρος μιας πολιτικής μετά την πρόσβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και ακολούθως αναφέρθηκε στο τρίτο «στοίχημα». «Είναι το ζήτημα του follow up, της παρακολούθησης. Ποιος παρακολουθεί τους ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις, πώς τους παρακολουθεί, κάθε πότε τους παρακολουθεί. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα του ασθενούς να έχει μια διαρκή παρακολούθηση όλα τα χρόνια της ζωής του, έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε σχέση με τις σίγουρες παρενέργειες που έχει μια ασθένεια, πολλές φορές, χρόνια».
Μιλώντας για στρατηγικούς στόχους, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων να οργανωθούν στη χώρα κέντρα αναφοράς, ενώ πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται μια σειρά από καινοτομίες που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωσή του και έφερε ως παράδειγμα την ψηφιοποίηση του συστήματος με τον φάκελο του ασθενούς που θα διευκολύνει πάρα πολύ τόσο τους ασθενείς, όσο και τους γιατρούς. Όπως και το Μητρώο του καρκίνου σε συνδυασμό με το Εθνικό Συμβούλιο για τον καρκίνο, το οποίο «θα εισηγείται πολιτικές για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους καρκινοπαθείς με τρόπο που πραγματικά τους αξίζει». Αναφέρθηκε επίσης, στη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου ΜΑΦ για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών και αντίστοιχων μονάδων για το Τραύμα, στη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, την Εθνική Δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας, τα προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού κ.α.
«Όλα αυτά μαζί θα συγκροτήσουν πραγματικά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε κάποιες, αν θέλετε, βελτιώσεις. Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και να λάβουμε αποφάσεις». Κλείνοντας κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Ασθενών να συμμετέχουν «σε όλα τα κρίσιμα όργανα λήψης αποφάσεων, σε όλες τις επιτροπές που εισηγούνται κρίσιμες πολιτικές, όπως ήδη έχουμε ξεκινήσει με τις ελλείψεις φαρμάκων που συμμετέχετε, αλλά και σε άλλες ομάδες εργασίας. Πρέπει να συμμετέχετε παντού. Να αξιολογείτε, να συμμετέχετε στα συστήματα αξιολόγησης και απόδοσης των υγειονομικών μονάδων για να υπάρχει πραγματικά μια συμπόρευση με την κοινωνία» κατέληξε χαρακτηριστικά.