Ποινή φυλάκισης για απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για τις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις βιαιοπραγίες σε βάρος ιατρών και υγειονομικών. 
Ο πιο συχνός λόγος για τις επιθέσεις που δέχονται γιατροί και νοσηλευτές είναι η πολύωρη αναμονή
INTIME NEWS
1'

Μετά από δύο εκστρατείες ενημέρωσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη «βία κατά της λευκής μπλούζας» και επανειλημμένες επαφές με τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, έρχεται σχετική ρύθμιση στο σχέδιο νόμου «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 25 στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται στη «Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων» και προβλέπει: «Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι «η ρύθμιση αυτή δυνητικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες, εάν βεβαίως εκπληρωθούν και οι συνθήκες στελέχωσης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού φύλαξης». Ο πιο συχνός λόγος για τις επιθέσεις που δέχονται γιατροί και νοσηλευτές είναι η πολύωρη αναμονή σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Επίσης, ο ΠΙΣ δεσμεύεται να καταθέσει νέες προτάσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της νομολογίας και τη συνολική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της άσκησης βίας προς ιατρούς και νοσηλευτές στις δομές Υγείας. Ήδη ο Σύλλογος έχει προτείνει τη δημιουργία επιτροπής γνωμοδότησης για υποθέσεις ιατρικής αμέλειας, με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών σε υποθέσεις που αφορούν σε ιατρικά σφάλματα.

Σχετικές ειδήσεις