Επιστροφή της μάσκας σε μονάδες υγείας συζητά εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό
Κορονοϊός, γρίπη και λοιμώξεις αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση, με τα κρούσματα να έχουν μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, λόγω και των συναθροίσεων των Χριστουγέννων.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη (28/12/2023), καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες λόγω covid-19.
Παράλληλα, η γρίπη έχει περάσει σε επιδημική φάση, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού-RSV. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, οι αναμονές στα Επείγοντα είναι πολύωρες, ενώ γενικά το σύστημα έχει αρχίσει να πιέζεται.
Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει βάλει στο τραπέζι τη μερική επιστροφή της μάσκας, τουλάχιστον για τις μονάδες υγείας. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν συζητείται το ενδεχόμενο για υποχρεωτική χρήση της στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε κάθε περίπτωση, για την πρόληψη των ιώσεων γενικότερα συστείνεται η χρήση μάσκας σε χώρους με συγχρωτισμό, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζεται, επίσης η ανάγκη υγιεινής των χεριών και ο συχνός αερισμός των κλειστών χώρων. Όσοι δε, έχουν συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό θα πρέπει να αποφεύγουν τις επαφές με άλλους και κυρίως με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η νέα υποπαραλλαγή JN.1 του κορονοϊού
Από τον Οκτώβριο κυκλοφορεί στη χώρα μας η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού JN.1, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να είναι ήδη πάνω από 100. Στις ΗΠΑ, η JN.1 είναι πλέον η υποπαραλλαγή με τη μεγαλύτερη διάδοση.
To 39-50% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ οφείλεται στην υποπαραλλαγή JN.1, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC), που σημαίνει ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στη χώρα αυτή.
Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα από άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC. Ωστόσο, είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες, προσθέτει το CDC και σημειώνει ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet, η υποπαραλλαγή JN.1 πέτυχε γρήγορα εκτεταμένη αντίσταση στα αντισώματα της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα και έδειξε υψηλότερη ανοσολογική διαφυγή. Τέτοια στελέχη θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να μεταδοθούν, καθώς η αντιγονική τους διαφορά θα τους επέτρεπε να στοχεύσουν διάφορους πληθυσμούς σε σύγκριση με τα κυρίαρχα στελέχη και θα είχαν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν γρήγορα μεταλλάξεις υψηλής ανοσοαποφυγής.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατηρήσει την ταξινόμηση της JN.1 ως «υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος» που σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον μέχρι τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.