Κορονοϊός - γρίπη: Το αδιαχώρητο στα παιδιατρικά νοσοκομεία
Κορονοϊός, γρίπη και λοιμώξεις αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση, με τα κρούσματα να έχουν μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, λόγω και των συναθροίσεων των Χριστουγέννων - Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, οι αναμονές στα Επείγοντα είναι πολύωρες, ενώ το σύστημα έχει αρχίσει να πιέζεται
Το αδιαχώρητο επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα Επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων, καθώς σε κάθε εφημερία καταφτάνουν εκατοντάδες παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους, με εποχικές ιώσεις όπως γρίπη, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), στρεπτόκοκκο κ.α. Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» σε κάθε εφημερία καταφτάνουν μέχρι και 300 περιστατικά, με την αναμονή για να εξεταστούν να ξεπερνά τις 6 ώρες.
«Μαζί με τα παιδιά προστίθενται και 300 γονείς που περιμένουν στα Επείγοντα. Σχδόν το 1/5 αποχωρεί εξαντλημένο από την αναμονή, χωρίς να εξεταστούν τα παιδιά με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Παραπέπονται στα νοσοκομεία Παίδων από τους παιδιάτρους που είναι στην πλειοψηφία τους ιδιώτες και την εορταστική περίοδο κλείνουν τα ιατρεία τους και δεν μπορούν να εξετάσουν ασθενείς. Τα παιδιά περιμένουν στα Επείγοντα επί ώρες, με διαφορετικές ιώσεις. Αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσουν παράλληλα με κάτι άλλο» δηλώνουν υγειονομικοί του νοσοκομείου στην εφημερίδα Ριζοσπάστης.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο Παίδων «Αγία Σοφία». Σε κάθε εφημερία τα περιστατικά φτάνουν τα 500, με αναμονή κοντά στις 7 ώρες. Στη Θεσσαλονίκη, στην εφημερία του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της 23ης Δεκεμβρίου, η αναμονή ξεπέρασε τις 4 ώρες για 180 παιδιά στα Επείγοντα, ενώ πάνω από τα μισά διαγνώσθηκαν με γρίπη τύπου Α.
Την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για την ανάπτυξη ράντζων στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων. Επισημαίνει δε, την έλλειψη κλινών ΜΕΘ για παιδιά στην περιφέρεια, αλλά και την ανάγκη για βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και ενίσχυσης με προσωπικό των παιδιατρικών νοσοκομείων.
Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) υπενθυμίζει την ανάγκη πρόληψης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, με ένα σποτ: