Εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά διαγνωστικά – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Με αποστολή εξετάσεων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργαστηριακών ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 
Συζήτηση για προσλήψεις, χρηματοδότηση και λειτουργία των νοσοκομείων
AP
3'

Την πρώτη συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), είχε χθες, Τρίτη (16/01/2024) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Κατά τη συνάντηση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους συζητήθηκαν «πολύ σοβαρά θέματα, για τις προσλήψεις, τη χρηματοδότηση, τα νοσοκομεία πώς θα λειτουργήσουν και για το σύστημα εφημεριών» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε αποφασισμένος να ξεκινήσουν άμεσα τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, με κύριο επιχείρημα ότι θα καταπολεμηθεί το «φακελάκι» και θα μειωθεί η λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, αφού όσοι ασθενείς επιλέξουν να πληρώσουν, θα χειρουργούνται στα απογευματινά. Η λειτουργία δε των απογευματινών χειρουργείων δεν θα γίνει εις βάρος της πρωινής λειτουργίας, η οποία θα έχει προτεραιότητα.

Ως λύση στην έλλειψη γιατρών που υπάρχει σε εργαστηριακές ειδικότητες (βιοπαθολογία, ακτινολογία) στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας πρότεινε τη σύναψη συμβάσεων σε κεντρικό επίπεδο με ιδιωτικούς ομίλους υγείας, ώστε να στέλονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία. Παρουσίασε, μάλιστα, αυτή την επιλογή ως πιο φθηνή και συμφέρουσα αφού -όπως είπε- στα ιδιωτικά διαγνωστικά το κόστος είναι μικρότερο μιας και γίνονται πολύ περισσότερες εξετάσεις.

Στους παραπάνω σχεδιασμούς σοβαρές ενστάσεις εκφράστηκαν από νοσοκομειακούς γιατρούς. Για τα απογευματινά χειρουργεία τονίζουν: «Πώς θα γίνει αυτό, όταν στην Αττική από τις 203 συνολικά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 145, δηλαδή το 70%, λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων, όταν στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν ράντζα; Και εν τέλει με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η προτεραιότητα της πρωινής λειτουργίας, όταν αποδεδειγμένα, όπου υπάρχει ιδιωτική λειτουργία μέσα στα νοσοκομεία, η οποία αποφέρει έσοδα, μπαίνει αντικειμενικά σε προτεραιότητα».

Ως προς την αποστολή εξετάσεων από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά κέντρα, η ΔΗΠΑΚ γιατρών και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προειδοποιούν ότι σκοπός είναι «να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος ήδη πριμοδοτείται προκλητικά εκμεταλλευόμενος τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ελάχιστων και κατακερματισμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας». Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας φέρεται να είπε πως «είναι πιο ελκυστικό να πας σε ιδιωτικό διαγνωστικό, παρά στην ΤΟΜΥ της γειτονιάς σου». Υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα για να αυξηθούν οι μισθοί των υγειονομικών, αφού «ό,τι εξοικονομείται από το ΕΣΥ, θα παραμένει στο ΕΣΥ». «Μας ζήτησε δηλαδή ξεδιάντροπα να βάλουμε πλάτη για να παραδοθούν εξ ολοκλήρου κρίσιμα τμήματα για τη λειτουργία των νοσοκομείων, αν θέλουμε να αυξηθούν οι μισθοί μας!» σχολιάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης παραδεχόμενος την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται νοσοκομεία της επαρχίας, τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού με αποτέλεσμα ασθενείς να καταλήγουν στα νοσοκομεία της Αττικής, παρουσίασε σαν λύση το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων της επαρχίας, ώστε να μεταφερθεί η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Σχετικές ειδήσεις