Γεωργιάδης: Απογευματινά χειρουργεία μόνο σε κλινικές με επαρκές προσωπικό
Τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα λειτουργήσουν σε όλες τις κλινικές της χώρας, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Την 1η Μαρτίου θέτει ως στόχο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στο ΕΣΥ. Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο ACTION 24, το πρωί της Δευτέρας (05/02/2024), «τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα λειτουργήσουν σε όλες τις κλινικές της χώρας. Θα λειτουργήσουν στις κλινικές που μπορούν. Οι ίδιες οι κλινικές θα κρίνουν εάν έχουν το επαρκές προσωπικό που προβλέπει ο νόμος».
Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως «αυτοί που λένε όλα αυτά, περί της ιδιωτικοποιήσεως του ΕΣΥ και ότι κλείνουμε το μάτι στους ιδιώτες και τα λοιπά, είναι οι ίδιοι που πριν από 22 χρόνια έλεγαν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, όταν κάναμε τα απογευματινά ιατρεία. Ξέρετε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής στα πρωινά ιατρεία από έξι μήνες έχει πέσει στους δύο μήνες, γιατί λειτούργησαν τα απογευματινά ιατρεία; Αυτό που εφαρμόσαμε με επιτυχία εδώ και 22 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία, θα το κάνουμε τώρα για τα χειρουργεία. Τόσο απλά».
Συγκεντρώνονται τα δεδομένα ιατρικής απεικόνισης
Παράλληλα, δρομολογείται η υλοποίηση του έργου «Εγκατάσταση συστημάτων RIS/PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020». Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, «η εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού συστήματος RIS/PACS στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελεί καίρια ανάγκη, με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ίδιους τους ιατρούς. Το έργο αυτό θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την πρόσβαση σε εικόνες και πληροφορίες, στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ιατρικών ομάδων αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων. Ο γιατρός, για παράδειγμα, θα μπορεί να βλέπει την μαγνητική στην οθόνη του υπολογιστή του, να υπαγορεύει τη διάγνωσή του και αυτή αυτόματα να καταγράφεται σε κείμενο, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να διασφαλίσουμε την άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών στις δομές υγείας» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους σε σχετική ενημερωτική ημερίδα.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, στην ίδια ημερίδα σημείωσε: «Η μεγαλύτερη προσδοκία από την εγκατάσταση των συστημάτων RIS/PACS στα νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας είναι η συγκέντρωση των "πολύτιμων" δεδομένων της ιατρικής απεικόνισης, κατά τρόπο ομοιογενή και συμβατό με τα διεθνή πρότυπα. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους, τόσο για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών, όσο και για τη βελτίωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, με αξιοποίηση των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης που έχουν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα να επιδείξουν στον τομέα της ιατρικής απεικόνισης. Το συγκεκριμένο έργο θα βελτιώσει την καθημερινότητα των γιατρών και των ασθενών στο νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα τίθενται τα θεμέλια για έναν βασικό πυλώνα του Εθνικού Ψηφιακού Φακέλου Υγείας, το Κεντρικό Αποθετήριο Ιατρικών Εικόνων».