Απογευματινά χειρουργεία: Ο τιμοκατάλογος και τα δωρεάν περιστατικά – Ποια θα προηγηθούν
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν τη Δευτέρα (19/02/2024) το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως: «Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια, πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, στην ενιαία λίστα «κάναμε εκκαθάριση, το 38% είχε χειρουργηθεί ή δεν είχε πια λόγο για χειρουργείο. Τώρα οι γιατροί καταχωρούν μόνο ηλεκτρονικά και σε 6 μήνες με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ θα τα ελέγχουμε όλα κεντρικά. Τώρα περιμένουν 102.000 περιστατικά με το 57% που αντιστοιχεί σε 58.175 ασθενείς να περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Τα πιο πολλά περιστατικά περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι χρόνο αναμονής».
Αναλυτικά, το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 4 και λιγότερο από 12 μήνες, είναι 31.954. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής 4 έως 12 μήνες:
• Βόρεια Ελλάδα – 14.060 περιστατικά (44%)
• Αττική και νησιά Αιγαίου – 11.183 περιστατικά (35%)
• Κρήτη – 3.515 περιστατικά (11%)
• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 2.557 περιστατικά (8%)
• Κεντρική Ελλάδα - 639 περιστατικά (2%).
Αντίστοιχα, το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 12 μήνες, είναι 26.221. Ο καταμερισμός των περιστατικών στην ελληνική επικράτεια ακολουθεί την παρακάτω κατανομή για περίοδο αναμονής περισσότερο από 12 μήνες:
• Βόρεια Ελλάδα – 13.897 περιστατικά (53%)
• Αττική και νησιά Αιγαίου – 6.566 περιστατικά (25%)
• Κρήτη –4.447 περιστατικά (17%)
• Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος – 1.049 περιστατικά (4%)
• Κεντρική Ελλάδα - 262 περιστατικά (1%).
Όσον αφορά στις επεμβάσεις, η επέμβαση καταρράκτη είναι το 18% του συνόλου και ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος με 9% και χολοκυστεκτομή με 7%. Όπως έγινε γνωστό οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά). Το κόστος για τον πολίτη είναι από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ.
- 300 ευρώ για τις χειρουργικές επεμβάσεις στην κατηγορία «πολύ μικρή»
- 500 ευρώ στην κατηγορία «μικρή»
- 900 ευρώ στην κατηγορία «μεσαία»
- 1.200 ευρώ στην κατηγορία «μεγάλη»
- 1.600 ευρώ στην κατηγορία «βαριά»
- 2.000 ευρώ στην κατηγορία «εξαιρετικά βαριά».
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, τα απογευματινά χειρουργεία στο μέσο όρο θα κοστίζουν 800 ευρώ σε σχέση με τα 3.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργό 1 και 2, αναισθησιολόγο, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει.
Τα περιστατικά τα οποία θα προηγηθούν, θα είναι αυτά με τη μεγαλύτερη αναμονή. Περίπου 58.000 περιστατικά είναι σε αναμονή για πάνω από 4 μήνες και αυτά θα αποτελέσουν προτεραιότητα βάσει χρονολογικής σειράς, από το παλαιότερο στο νεότερο. Τα χειρουργεία αυτά θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, με χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία» τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
To υπουργείο Υγείας, τέλος, επισημαίνει ότι τα απογευματινά χειρουργεία σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών της λίστας χειρουργείου, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του ΕΣΥ.