Ιλαρά: Να εμβολιάζουν γονείς και παιδιά προτείνουν οι παιδίατροι

Επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, για το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε εκπρόσωπός της στην ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς
Οι αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις ως προς την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού ήταν αυτές που έγιναν από τους παιδιάτρους
EUROKINISSI
3'

Η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΟΔΥ Καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, υπό το συντονισμό της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και αναπληρωματικού μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, Βάνας Παπαευαγγέλου. Συμμετέχουν η Καθηγήτρια και Πρόεδρος της ΕΕΕ Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος ΔΣ της ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» Ελένη Σωτηροπούλου, καθώς και στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Οι ιδιώτες παιδίατροι δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας και για το λόγο αυτό διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, που εκπροσωπεί περίπου 3.500 ιδιώτες παιδιάτρους σε όλη τη χώρα. Θέτουν πάντως εαυτούς, στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στην όποια συζήτηση για την εφαρμογή ενός μακρόπνοου προγράμματος αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι περισσότεροι από 3 στους 4 Έλληνες γονείς επιλέγουν τον ελευθεροεπαγγελματία παιδίατρο για την πρόληψη και την προαγωγή υγείας των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού τους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την έκπληξη και τον προβληματισμό που προκάλεσε σε εμάς, η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και συγκεκριμένα της Αναπληρώτριας Υπουργού να μην μας συμπεριλάβει στην ομάδα εργασίας για τον σχεδιασμό της ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης και της αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς. Ιδιαίτερα, μάλιστα, από την στιγμή που ήδη από τις αρχές της πανδημίας του 2020 είχαμε επισημάνει την απώλεια χιλιάδων δόσεων εμβολίων βρεφών, παιδιών και εφήβων και είχαμε κρούσει, μαζί με την διεθνή παιδιατρική κοινότητα, το καμπανάκι της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης και της επανεμφάνισης νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Οι παιδίατροι προτείνουν να τους δοθεί η δυνατότητα να εμβολιάζουν και τους ενηλίκους που πηγαίνουν στα ιατρεία τους, συνοδεύοντας τα ανήλικα τέκνα τους. «Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα με τον τρόπο αυτό είναι ότι, έχοντας τους γονείς μπροστά μας, και να τους ενημερώσουμε μπορούμε και τα βιβλιάρια υγείας τους να ελέγξουμε και να τους πείσουμε (μας εμπιστεύονται) να εμβολιαστούν. Δυστυχώς, με ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού για τον ενήλικα πληθυσμό (κυρίως των ενισχυτικών δόσεων) και ενώ όλοι ισχυριζόμαστε την αξία των εμβολιασμών και θέλουμε την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, το αίτημά μας αυτό ποτέ δεν έγινε αποδεκτό μέχρι σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας» επισημαίνουν.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, «οι αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις ως προς την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού ήταν αυτές που έγιναν από τους παιδιάτρους, που ασχολούνται με τον παιδιατρικό εμβολιασμό και στόχευαν στο να ενημερώσουν και να αντικρούσουν τους δισταγμούς και τις φοβίες των γονέων σε σχέση με τα εμβόλια. Εξαιρετικά αποτελέσματα είχε επίσης η εκπαίδευση που παρείχαν οι παιδίατροι με εξειδίκευση στα εμβόλια, στο υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, με στόχο να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες απέναντι στους σκεπτικιστές έναντι των εμβολίων».

«Σήμερα και μπροστά στην απειλή επανεμφάνισης νέων επιδημιών, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και οι υγειονομικές αρχές σε όλο των κόσμο, σχεδιάζουν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ιλαράς και των υπολοίπων μολυσματικών ασθενειών, έχοντας ως ακρογωνιαίο λίθο τους επαγγελματίες υγείας και δη τους παιδιάτρους», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Σχετικές ειδήσεις