Αυτά τα τρόφιμα συνδέονται με 32 ασθένειες
Η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα ζαχαρούχα δημητριακά και το ψωμί μαζικής παραγωγής, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 32 προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και των διαταραχών της ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τις έρευνες, που παρουσιάζονται στην Daily Mail, η κατανάλωση πολλών τροφίμων, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα κέικ και το συσκευασμένο ψωμί, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 32 προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 ακόμα και διαταραχών ψυχικής υγείας.
Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση στοιχείων που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και αφορούσε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν 40 έως 66% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.
Το γενικό συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν πως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με 32 αρνητικές εκβάσεις που αφορούν:
- Καρκίνο
- Αναπνευστικές παθήσεις
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Γαστρεντερικές διαταραχές
- Μεταβολικά προβλήματα
- Σχετίζονται, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τέτοιου είδους και άλλα νοσήματα.
Παραλληλία, η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίσθηκε με αύξηση κατά σχεδόν 40% έως 66% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επίσης συνδέθηκαν με αύξηση:
- 21% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία
- 22% των πιθανοτήτων κατάθλιψης
- 40% του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη
- 41% του κινδύνου αναπτύξεως διαταραχών ύπνου
- 55% του κινδύνου αναπτύξεως παχυσαρκίας
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν ακόμα με το άσθμα, τα γαστρεντερικά προβλήματα, ορισμένους καρκίνους, με τις αγχώδεις διαταραχές κ.λπ.
Ωστόσο όλα αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος