Προσωπικός γιατρός: Οι 4 κατηγορίες και τα μπόνους - Υποχρεωτική εγγραφή μέχρι το τέλος του 2024
Μέχρι το τέλος του έτους, όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό.
Τα μέτρα για τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το θεσμό του προσωπικού γιατρού, ανακοίνωσε την Τετάρτη (06/03/2024) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σήμερα, περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, δηλαδή το 56% των δικαιούχων. Μέχρι το τέλος του 2024, το υπουργείο Υγείας στοχεύει να εγγραφούν όλοι οι δικαιούχοι, είτε επιλέγοντας γιατρό οι ίδιοι είτε με αυτόματη αντιστοίχιση μέσω του συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, κλείνει και η συζήτηση περί «ποινών» για τους πολίτες που δεν έχουν προσωπικό γιατρό (πχ. μεγαλύτερη συμμετοχή σε εξετάσεις ή μεγαλύτερη αναμονή για ραντεβού σε νοσοκομεία).
Για να καταστεί αυτό δυνατό, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό προσωπικών γιατρών –με δωρεάν υπηρεσίες προς τους πολίτες- και στις περιοχές όπου σήμερα δεν καλύπτονται, κυρίως δηλαδή στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στο θεσμό αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 2.215 προσωπικοί γιατροί από δημόσιες δομές και 1.272 ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Οι επιπλέον γιατροί που χρειάζονται είναι 1.379, εκ των οποίων 822 στην Αττική και 242 στην Κεντρική Μακεδονία. Το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν νέες θέσεις γιατρών σε επίπεδο Δήμου, ώστε ο πολίτης να έχει προσωπικό γιατρό κοντά στον τόπο κατοικίας του.
Επίσης, οι κατηγορίες προσωπικών γιατρών από δύο γίνονται τέσσερις: οι εγγεγραμμένοι γιατροί των δημόσιων δομών, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες, οι «αγροτικοί» γιατροί και οι ιδιώτες με ιδιωτική αποζημίωση.
Η πρώτη νέα κατηγορία που μπαίνει στο σύστημα, αφορά τους υφιστάμενους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι μετά την αναμόρφωση του θεσμού της υπηρεσίας υπαίθρου θα παρέχουν υπηρεσίες για ένα έτος ως προσωπικοί γιατροί. Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι δεν καταργούνται τα τοπικά ιατρεία που υπάρχουν ήδη στη χώρα, αλλά ανοίγουν επιπλέον θέσεις, ειδικά στις περιοχές που υπάρχει αυξημένη έλλειψη προσωπικών ιατρών, όπως είναι π.χ. η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία. Μετά τον πρώτο χρόνο της παροχής υπηρεσιών ως προσωπικοί γιατροί, οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στην Παθολογία ή την Γενική Ιατρική, θα λαμβάνουν επιπλέον 30.000 ευρώ ετησίως, για τα 5 έτη που διαρκεί η εκπαίδευση τους, με την υποχρέωση να μείνουν ισάριθμα έτη στο ΕΣΥ μετά την ειδικότητα.
Η δεύτερη νέα κατηγορία αφορά στους ιδιώτες γενικούς γιατρούς και παθολόγους, οι οποίοι θα εγγραφούν στο θεσμό με ιδιωτική αποζημίωση. Στην ουσία, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να εγγράφονται σε όποιον ιδιώτη γενικό γιατρό ή παθολόγο επιθυμούν. Στην περίπτωση αυτή, η αποζημίωση του γιατρού δεν θα είναι προκαθορισμένη και δεν θα καλύπτεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα καθορίζεται ιδιωτικά απευθείας μεταξύ του πολίτη και του γιατρού. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο προσωπικός γιατρός θα έχει πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και θα χρειάζεται να καταχωρίζει τα δεδομένα του ασθενούς.
Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού συμπυκνώνεται σε τέσσερις άξονες: πρόληψη και προαγωγή υγείας, προσυμπτωματικός έλεγχος, διαχείριση χρονίων παθήσεων στην κοινότητα, βελτιστοποίηση συνταγογράφησης. Όλοι οι προσωπικοί γιατροί θα εκπαιδευθούν και θα πιστοποιηθούν από ομάδα ειδικών σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στόχος του προγράμματος είναι να έχουν οι προσωπικοί γιατροί τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και στους δείκτες απόδοσης που θα θεσπιστούν. Οι δείκτες απόδοσης συνδέονται με κίνητρα αλλά και ποινές για όσους «κοπούν» στην αξιολόγηση. Τα κίνητρα είναι επιστημονικής και οικονομικής φύσεως. Για παράδειγμα θα προβλεφθεί μπόνους για τους προσωπικούς γιατρούς των οποίων οι εγγεγραμμένοι πολίτες συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου της πολιτείας.