Οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις: Πώς θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα
«Το φαινόμενο της αλλεργίας είναι, στην πραγματικότητα, μία αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποιο αλλεργιογόνο ερέθισμα. Όταν το αλλεργιογόνο παρατηρείται σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό, τότε η αλλεργία, δηλαδή η ανοσοσοποιητική αντίδραση που εξαπολύεται από τον οργανισμό προς το αλλεργιογόνο, μπορεί να είναι έντονη και αρκετά συμπτωματική για τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει την αλλεργία» επισημαίνει ο οφθαλμίατρος χειρουργός κ. Ζάχος Ζαχαριάδης MD, DO του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica στη Θεσσαλονίκη.
Οι περισσότερες οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις παρατηρούνται στον επιπεφυκότα (εξωτερική επιφάνεια του οφθαλμού), που έρχεται σε επαφή με το εξωγενές περιβάλλον. Ο επιπεφυκότας είναι ένας λεπτός ημιδιαφανής βλεννογόνος (μεμβράνη) που καλύπτει την έσω επιφάνεια των βλεφάρων και τον σκληρό (λευκό τμήμα του ματιού). Αποτελείται από συνδετικό ιστό, αγγεία και πλήθος κυττάρων που παράγουν δάκρυα και χημικές ουσίες.
Οι οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις συνδέονται με:
- Την εαρινή ή ανοιξιάτικη κερατοεπιπεφυκίτιδα
- Την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα
- Την αλλεργική επιπεφυκίτιδα από κάποιο αλλεργιογόνο (π.χ. γύρη λουλουδιών)
- Την θυλακιώδη επιπεφυκίτιδα (κάνει την εμφάνιση της σε χρήστες φακών επαφής)
- Την ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα (έκζεμα).
Χαρακτηριστική οφθαλμική αλλεργική κατάσταση και αρκετά συχνή, την εαρινή περίοδο, είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Τα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, που έχουν πολλές ομοιότητες με τη συμπτωματολογία άλλων οφθαλμικών παθήσεων όπως η βλεφαρίτιδα, η ξηροφθαλμία, η ιογενής επιπεφυκίτιδα, η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα είναι:
- Κοκκίνισμα
- Ερυθρότητα
- Έντονος ερεθισμός των ματιών
- Συνεχόμενος κνησμός.
Αντιμετώπιση και θεραπευτικές προσεγγίσεις
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, η αντιμετώπιση μιας οφθαλμικής αλλεργίας και της ανακούφισης από τα συμπτώματα περιλαμβάνει:
- Το εντατικό πλύσιμο των χεριών (για να προφυλαχθούμε από αλλεργιογόνα που μπορεί να μεταφέρονται στα μάτια)
- Την αποφυγή του τριψίματος των ματιών
- Τη μη έκθεση σε σκόνη, γύρη, τρίχες κατοικίδιων ζώων αλλά και σε κλιματιστικά συστήματα.
Οι σύγχρονες και οι πιο δημοφιλείς θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι οι κρύες κομπρέσες, η χρήση δακρύων και κολλυρίων για την λίπανση του κερατοειδή (του πρόσθιου τμήματος του οφθαλμού) και το συχνό πλύσιμο των ματιών με νερό. Ας σημειωθεί ότι σε έντονες αλλεργικές καταστάσεις συστήνονται και χρησιμοποιούνται αντιισταμινικά που είναι σε θέση να κατευνάζουν τη συμφόρηση στα αγγεία που προκαλεί η αλλεργία. Επίσης, ο οφθαλμίατρος μπορεί να χορηγήσει αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή ή κορτικοστεροειδή φάρμακα (κορτιζόνη).
Προσοχή: Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που γνωρίζουν ότι είναι επιρρεπή σε αλλεργική επιπεφυκίτιδα, κατά την εκκίνηση της άνοιξης, να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους, καθώς μία επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, στοχεύοντας σε μια δραστική αντιμετώπιση της οφθαλμικής κατάστασης με εκ των προτέρων κατάλληλη προετοιμασία.