Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν οι Έλληνες αγγειοχειρουργοί για την «αήθη» συμπεριφορά Καλλιάνου

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, η οποία υπογράφεται από όλες τις Επιστημονικές Εταιρείες και Ενώσεις της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα. 
O Γιάννης Καλλιάνος
INTIME NEWS
7'

Να δράσει άμεσα ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καλούν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Έλληνες αγγειοχειρουργοί, ζητώντας του στην ουσία να καταδικάσει τη δημόσια επίθεση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου κατά γιατρών του νοσοκομείου Αττικόν, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τον θάνατο του πατέρα του.

Η Επαγγελματική Ένωση Αγγειοχειρουργών Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία και η Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία απέστειλαν επιστολή στον κ. Μητσοτάκη, στην οποία αναφέρουν:

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης στα όρια της "ανθρωποφαγίας" σε βάρος μίας ομάδας ανθρώπων που επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες Αγγειοχειρουργοί, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία μας για την άδικη και απαράδεκτη δημόσια επίθεση που δέχεται ένα εξέχον μέλος μας, από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την ισχυρή πολιτική τους θέση, και την προνομιακή τους αντιμετώπιση από διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου είναι μία ανείπωτα θλιβερή κατάσταση για τους οικείους του. Και για εμάς όμως που είμαστε οι πρώτοι που ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, αποτελεί ένα βαρύ και δυσβάσταχτο γεγονός. Ο σεβασμός προς την διασφάλιση της υγείας των ασθενών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτος. Οι Αγγειοχειρουργοί δεν γνωρίζουμε ωράρια ή όρια όταν πρόκειται να παρέχουμε βοήθεια σε όσους την χρειάζονται, είτε εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ωστόσο, η απαίτηση για δικαιοσύνη δε μπορεί και δεν πρέπει να εκφράζεται με απειλητικούς ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μέσα από μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την πολιτική και επαγγελματική τους ιδιότητα. Οποιαδήποτε κατηγορία για ιατρική αμέλεια πρέπει να ερευνάται με την ανεξαρτησία και τον σεβασμό που αξίζει κάθε νόμιμη διαδικασία. Η απόφαση για το ποιος φέρει ευθύνη δεν ανήκει σε πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα, αλλά στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η απροκάλυπτη, προσβλητική στα όρια της ύβρεως, και αήθης αντιμετώπιση των εργαζομένων σε ένα Ακαδημαϊκό Δημόσιο Νοσοκομείο από ένα κυβερνητικό βουλευτή συμβάλλει στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο εσείς προσπαθείτε να υποστηρίξετε και να βελτιώσετε, υποβαθμίζει το σημαντικό ρόλο των ειδικευομένων ιατρών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των νοσοκομείων μας, ακυρώνει την παρουσία των φοιτητών στις πανεπιστημιακές κλινικές και την εκπαιδευτική διαδικασία, και οδηγεί τους πολίτες να απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας που με τόσο κόπο κερδήθηκε στην πρόσφατη περίοδο υγειονομικής κρίσης.

Ως Αγγειοχειρουργική Κοινότητα, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας και να υπερασπιστούμε το ιατρικό λειτούργημα με σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή και την επαγγελματική μας ηθική. Αναζητούμε όμως την απόδοση δικαιοσύνης, πάντα με σεβασμό προς το έργο και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών της υγείας.

Παρακαλούμε, λοιπόν, να δράσετε άμεσα, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με εκτίμηση,

Οι Έλληνες Αγγειοχειρουργοί».

ΕΔΕ για τις καταγγελίες στο «Αττικόν»

Νωρίτερα σήμερα (29/04/2024), ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε στον ΑΝΤ1, για την υπόθεση:

«Δεν μπορώ να σας πω τίποτα, διότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Ο κ. Καλλιάνος είναι βουλευτής και είναι φίλος μου. Δεν πήρε κρεβάτι ΜΕΘ ο πατέρας του διότι δεν προβλεπόταν. Διακριτική μεταχείριση υπέρ του πατρός Καλλιάνου δεν υπήρξε. Άρα, είναι η πιο καταφανής απόδειξη ότι δεν υπάρχουν στο ΕΣΥ πολίτες δύο κατηγοριών. Οσες φορές και να με πάρει κάποιος για να πάει σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας, όποιος και να είναι, το λέω να ακουστεί, εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας δεν παρεμβαίνω. Γιατί δεν παρεμβαίνω; Διότι, υπάρχει ένα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα. Οι μόνοι που μπορούν να κατεθάσουν αίτημα για κρεβάτι πάνω στο σύστημα είναι οι ίδιοι οι γιατροί με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια. Τα κριτήρια για τη διαχείριση των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι δημοσιευμένα, εδράζονται σε μια απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και είναι μια σειρά, 4-5 κριτήρια στη σειρά».

«Δεν θα σπιλώσουμε την τιμή των γιατρών του ΕΣΥ»

«Το να ακούω τον αδελφό του κυρίου Καλλιάνου να λέει οι γιατροί στο ΕΣΥ είναι όλοι ανθρωπάρια, αλαζόνες και άσχετοι εγώ δεν το δέχομαι. Κάθε μέρα οι γιατροί στο ΕΣΥ σώζουν χιλιάδες ζωές. Και κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε ένα όριο σε αυτό. Δεν θα σπιλώσουμε ούτε τη φήμη και την τιμή όλων των γιατρών του ΕΣΥ επειδή έχει συμβεί ένα περιστατικό όσο θλιβερό και να είναι. Την τιμή και την υπόληψη των γιατρών του ΕΣΥ ο Υπουργός Υγείας την υπερασπίζεται. Με ενόχλησε πάρα πολύ αυτό. Το Αττικό νοσοκομείο για το οποίο μιλάμε, έχει μέσα πανεπιστημιακές κλινικές, τους καλύτερους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μία από τις καλύτερες ιατρικές σχολές σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είναι ένα πολύ καλό νοσοκομείο. Λόγω της καλής του φήμης προσελκύει χιλιάδες ασθενείς και δεν μπορούμε να ακυρώσουμε όλη τη λειτουργία του Αττικού νοσοκομείου ακόμα και αν ένα περιστατικό πάει λάθος» συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, για τη δημοσιοποίηση των ιατρικών δεδομένων του θανόντος από το νοσοκομείο, ανέφερε: «Σε γενικές γραμμές απαγορεύεται να δημοσιεύεις τα ιατρικά δεδομένα ενός ασθενούς. Παρά ταύτα, το νοσοκομείο έκρινε ότι όσα γράφουν στην ανακοίνωσή τους τα είχε ήδη δημοσιεύσει ο κ. Καλλιάνος στα βίντεο τα οποία είχε προηγουμένως αναρτήσει, όπου είχε αναφέρει τα διάφορα ιατρικά ζητήματα του πατέρα του. Μάλιστα με ενημέρωσαν ότι είχε ανεβάσει και στο facebook παλιότερα ένα άρθρο με όλο τον ιατρικό του φάκελο. Άρα, από την ώρα που γίνονται δημόσια τα ιατρικά δεδομένα δεν είναι πια απόρρητα».

Σχετικές ειδήσεις