Πώς η DEMO συνδέει την Αττική με την Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία

Αν υπάρχει κάτι που κατέδειξε η πανδημία είναι το πόσο ευάλωτη είναι η τροφοδοτική αλυσίδα αγαθών και ιδιαίτερα, δε, όσων κρίνονται ως απαραίτητων όπως τα φάρμακα. Έτσι, περισσότερο από ποτέ, αναδείχτηκε η σημασία που έχει η παραγωγή φαρμάκων σε τοπικό επίπεδο.

Πώς η DEMO συνδέει την Αττική με την Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της DEMO στο Κρυονέρι
4'

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΟΥ έχει εντάξει στη λίστα των βασικών φαρμάκων του και τα βιολογικά θεραπευτικά προϊόντα, καθώς οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μέρος της πρότυπης περίθαλψης για ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ασθενειών. Από αυτό το γεγονός προκύπτει πως, σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις τέτοιου είδους φαρμάκων μελλοντικά, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι αρνητικές τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας συνολικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδύσεις των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών τους, αλλά και την κατασκευή νέων, ώστε να είναι εφικτή η παραγωγή των απαραίτητων φαρμάκων και βιοτεχνολογικών θεραπευτικών προϊόντων είναι εθνικό ζήτημα, καθώς αφορά το γενικό πληθυσμό.

Εκτεταμένες επενδύσεις στρατηγικής σημασίας

Στη χώρα μας, αυτό ακριβώς κάνει η DEMO έχοντας ήδη ανακοινώσει, από τον Νοέμβριο του 2021, ένα διευρυμένο επενδυτικό πλάνο ύψους με ορίζοντα περάτωσης το 2027, και με στόχο να πρωταγωνιστεί στην παραγωγή φαρμάκων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι επενδύσεις της εταιρείας αφορούν στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων χημικής αλλά και βιολογικής προέλευσης.

Δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο

Η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας συνεχίζει τις επενδύσεις της στην Αττική μέσα από την κατασκευή εργαστηρίων Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) βιοτεχνολογικών προϊόντων και ποιοτικού ελέγχου. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μία πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες, καθώς και η έναρξη προγράμματος ανάπτυξης 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027.

Εκτός αυτών, θα δημιουργηθεί Ακαδημία Βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι, όπου επιστήμονες από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσουν νέους επιστήμονες από τα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να ηγηθούν στην Ε&Α σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Όταν το Ερενητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας.

Κατασκευή μονάδων παραγωγής α’ υλών και τελικού προϊόντος στην Τρίπολη

Μέσα από τις 2 νέες ομάδες παραγωγής α’ υλών φαρμάκων που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Τρίπολη, η περιοχή θα αναβαθμιστεί σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων εξασφαλίζοντας την επάρκεια σε φάρμακα τόσο για τη χώρα μας όσο και την Ευρώπη. Μάλιστα, θα οδηγήσουν στην παραγωγή τελικών φαρμάκων που δεν παράγονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ενώ θα μπορούν να εξάγονται και στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα καλύπτουν και τις προδιαγραφές GMP των ΗΠΑ.

Εντός 10 χρόνων, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Αρκαδία, με τις μονάδες αυτές να υπολογίζεται πως θα καλύψουν το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στα παραγόμενα προϊόντα.

demo3.jpg
Μακέτα από το εργοστάσιο της DEMO στην Τρίπολη

Νέο κέντρο Ε&Α φαρμάκων χημικής προέλευσης στη Θεσσαλονίκη

Η DEMO εγκαινίασε το 2022 το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Ε&Α στην περιοχή. Στο κέντρο απασχολείται ήδη επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης ενώ, όταν θα λειτουργήσει πλήρως, αναμένεται να απασχολεί περισσότερους από 100 επιστήμονες.

Σημειώνεται πως οι ερευνητικές δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο να αναπτυχθούν 5 νέα Δραστικά Πρώτων Υλών και 21 τελικά προϊόντα κάθε χρόνο. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι πρωτοποριακή καθώς θα επιτρέπει τη μεταφορά της τεχνογνωσίας από τη Θεσσαλονίκη στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζονται στην Τρίπολη.

Συνολικά, όλα τα παραπάνω συντελούν στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Τα εμβληματικά, πρωτοποριακά έργα που κατασκευάζονται στο πλαίσιό του, αναμένεται να διασφαλίσουν την επάρκεια και αυτονομία του ΕΣΥ, τόσο σε φάρμακα χημικής προέλευσης όσο και σε βιολογικά, σε πλήρη συνοχή με το εταιρικό όραμα της DEMO.

Οι παραπάνω επενδύσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης "Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback και συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας" ΕΛΛΑΔΑ 2.0. με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή