Μεγάλη ανησυχία για τον παρβοϊό: Νοσηλεύεται στο Ωνάσειο παιδί - Η κατάσταση της υγείας του

Προβληματισμό προκαλεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, ο παρβοϊός μετά τον θάνατο ενός κοριτσιού 3,5 ετών, στις αρχές του Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, από οξεία μυοκαρδίτιδα
3'

Ένα κρούσμα παρβοϊού (από τα έντεκα που καταγράφηκαν σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης) νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ένα παιδί το οποίο μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Νοσοκομείο στις 26 Απριλίου 2024. Το παιδί εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες.

Το παιδί λαμβάνει τη αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

Στις 30 Μαρτίου 2024, μεταφέρθηκε ένα άλλο παιδί από τη Θεσσαλονίκη το οποίο βρισκόταν σε ανακοπή κατά την εισαγωγή και στο οποίο έγινε άμεσα τοποθέτηση συσκευής Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO). Το παιδί δεν έδειξε σημεία βελτίωσης και κατέληξε την επόμενη ημέρα, 31 Μαρτίου 2024. Πρόκειται για το κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών που είχε διακομιστεί από το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης στο Ωνάσειο, αλλά δεν τα κατάφερε.

Παρβοϊός: Το σύμπτωμα που δείχνει νόσηση

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούριο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται. Όταν κολλήσει κάποιο άτομο, κολλάει από ανθρώπους σε ανθρώπους γιατί υπάρχει και παρβοϊός που κολλάει στις γάτες και στους σκύλους. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αν κολλήσει 1 με 2 εβδομάδες παρουσιάζεις μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα -μυαλγία, πονοκέφαλο. Αυτό που κάνει το χαρακτηριστικό είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχω δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα».

Να φανταστείτε όλος ο ενήλικος πληθυσμός να το έχει περάσει γι αυτό έχουμε αντισώματα της τάξης του 60%. Ένα ποσοστό 20-30% και μάλιστα των γυναικών δεν το έχει περάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο παιδίατρος.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι όταν εμφανίζεται «το εξάνθημα το παιδί δεν μεταδίδει το νόσημα. Το έχει μεταδώσει πριν».

Οι επιπλοκές που δημιουργεί ο παρβοϊός στην εγκυμοσύνη

«Κάνει όμως κάποιες επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις. Προσβάλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και να κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχει και άλλες συνλοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά», τόνισε ο παιδίατρος.

Αναφερόμενος στις έγκυες ο παιδίατρος τόνισε: «Αυτό που θέλω να ενημερώσω είναι ότι προσβάλει τις έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή τον τρίτο τρίμηνο ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή να γεννήθει νεκρό το μωρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή μου».