Σταφυλόκοκκος: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά - Προειδοποίηση Τζανάκη
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τον σταφυλόκοκκο και το περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης στη Λαμία, με τους γονείς να είναι αναστατωμένοι και ανήσυχοι.
«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews.
Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις. «Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.