Ιλαρά: Μαζικός εμβολιασμός από τον ΕΟΔΥ σε καταυλισμούς Ρομά

Από τις Σέρρες, χθες Δευτέρα (20/05/2024), ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε καταυλισμούς Ρομά.

ΕΟΔΥ
Για την εξάλειψη της ιλαράς απαιτείται επίτευξη τουλάχιστον 95% εμβολιαστικής κάλυψης
EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
2'

Είκοσι πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή του έτους, με βάση τα εδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είχε εκδόσει ανακοίνωση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ. Η αναζωπύρωση αυτή της ιλαράς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ελάττωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για τον έλεγχο και την εξάλειψη της ιλαράς, απαιτείται επίτευξη τουλάχιστον 95% εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την 1η όσο και με την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της ιλαράς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών, όπως οι Ρομά και οι πρόσφυγες.

Ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημικής έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς, αποφάσισε την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων. Έχει συγκροτήσει ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης ιλαράς. Στόχος είναι η ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Επίσης, διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των Υγειονομικών Περιφερειών, των Δήμων και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για ιλαρά.

Παράλληλα, πραγματοποιεί μαζικούς εμβολιασμούς σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ). Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ προμηθεύτηκε εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.

Από τις 20 έως τις 24 Μαΐου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με εθελοντές παιδιάτρους από τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (οι οποίοι είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων) και εκπροσώπους τοπικών φορέων, επισκέπτονται καταυλισμούς Ρομά σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στόχος είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο MMR (ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς) παιδιών Ρομά ηλικίας από 12 μηνών έως και 14 ετών.

Ο πρώτος σταθμός ήταν οι Σέρρες. Σήμερα, Τρίτη (21/05/2024) τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ επισκέπτονται Δράμα και Καβάλα, στις 22/5 την Ξάνθη, στις 23/5 την Κομοτηνή, στις 24/5 Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα και στις 25/5 Σουφλί και Διδυμότειχο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή