Ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού: Τι είναι και πότε θα τεθεί σε λειτουργία

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης τριών ετών, η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει στην υλοποίηση έργου για την ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού
κάρτα εμβολιασμού
Οι πολίτες θα έχουν πλήρη έλεγχο των δεδομένων που σχετίζονται με το ιστορικό του εμβολιασμού τους
INTIME NEWS
3'

Την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Κάρτας Εμβολιασμού (EUVAC) αναλαμβάνει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ). Η ΗΔΙΚΑ ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας αρμόδιος φορέας για την Ελλάδα, καθώς και συντονιστικός φορέας για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HADEA). Το έργο έχει προϋπολογισμό 5.804.739,30 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU4H-2023. Η διάρκειά του ορίστηκε σε 36 μήνες.

Η ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού θα ενσωματωθεί στις υπηρεσίες του MyHealth@EU. Η πλατφόρμα MyHealth@EU έχει αναπτυχθεί για την προστασία και την υποστήριξη των ταξιδιωτών, ώστε οι ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας – ηλεκτρονική συνταγογράφηση και συνοπτικό ιστορικό ασθενούς – να είναι διαθέσιμες στις ευρωπαϊκές χώρες. Η ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού θα αποτελεί αυτοτελές ψηφιακό έγγραφο δίνοντας στους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, επαληθευμένες από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, σχετικά με το ιστορικό του εμβολιασμού τους. Το έργο εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει περαιτέρω τη συμμετοχή των πολιτών σε προληπτικά προγράμματα βασικών εμβολιασμών. Οι ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας του MyHealth@EU ενσωματώνονται σταδιακά στις χώρες της ΕΕ έως το τέλος του 2025, ενώ η ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού θα τεθεί σε λειτουργία μετά το 2027.

Μέσω του EUVAC οι πολίτες θα μπορούν να αποθηκεύουν και να βλέπουν τα δεδομένα των εμβολιασμών τους, καθώς και να τα μοιράζονται με επαγγελματίες Υγείας κατά τη διάρκεια προσωπικών επισκέψεων. Οι πολίτες θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων που σχετίζονται με το ιστορικό του εμβολιασμού τους, επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ.

«Ο ορισμός της ΗΔΙΚΑ ως συντονιστή φορέα για το έργο EUVAC είναι μία ακόμα έμπρακτη αναγνώριση της πολύτιμης τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια η ΗΔΙΚΑ για τον σχεδιασμό και υλοποίηση ασφαλών και αξιόπιστων υπηρεσιών και εφαρμογών για τους πολίτες και τους επαγγελματίες στον κλάδο της Υγείας. Σε συνεργασία με φορείς από άλλες 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσβλέπουμε στην υλοποίηση μίας υπηρεσίας που θα αξιοποιεί την προηγούμενη εμπειρία μας και θα δίνει στους πολίτες τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό τους», δήλωσε η Νίκη Τσούμα, διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου εμπλουτίζει περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του MyHealth@EU, και η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει την ενδυνάμωση των πολιτών με τη δυνατότητα να μοιράζονται τα δεδομένα υγείας τους με επαγγελματίες υγείας που επί του παρόντος δεν έχουν πρόσβαση στο MyHealth@EU, καταλήγει η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή