Παρβοϊός: Ευρωπαϊκή προειδοποίηση προς τις εγκύους και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ενημερώνει για αύξηση μολύνσεων από παρβοϊό σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

έγκυος
Οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών
Unsplash
1'

Ο παρβοϊός B19 (B19V) είναι η αιτία μιας κοινής παιδικής νόσου, που τυπικά εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, εξάνθημα και πόνο στις αρθρώσεις. Οι έγκυες γυναίκες, ειδικά εκείνες στην πρώτη φάση της εγκυμοσύνης, διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών εάν μολυνθούν με B19V. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τα άτομα με χρόνιες αιματολογικές διαταραχές, μπορεί επίσης να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές όπως αναιμία, χρόνια λοίμωξη ή άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), καταγράφεται αύξηση μολύνσεων από τον παρβοϊό B19 (B19V) σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). Το ECDC καλεί τις αρμόδιες αρχές σε κάθε χώρα, να ειναι σε εγρήγορση κατά την αξιολόγηση των ασθενών και να συμβουλεύουν όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Οι έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα εάν εργάζονται στην εκπαίδευση ή τη φροντίδα των παιδιών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για να ελέγξουν την κατάσταση των αντισωμάτων τους. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, όπως η αποφυγή επαφής με άτομα που νοσούν. Τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις υγείας που παρουσιάζουν κόπωση, ωχρότητα ή δύσπνοια συνιστάται να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα.

Τέλος, οι αρχές δημόσιας υγείας καλούνται να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μόλυνση από B19V, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή