Ασκληπιείο Βούλας: Χωρίς κλιματισμό 3 χειρουργικές αίθουσες - Αναβλήθηκαν χειρουργεία

Βλάβη σε μονάδες κλιματισμού του Ασκληπιείου Βούλας είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν 10 προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις - Αποκαθίσταται η λειτουργία του κλιματισμού, τονίζει η διοίκηση
Νοσηλεύτρια μεταφέρθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση λόγω της ασφυκτικής ατμόσφαιρας (φωτογραφία αρχείου)
INTIME NEWS
3'

Βλάβη σε μονάδες κλιματισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας σημειώθηκαν την Παρασκευή 14/6 και την Κυριακή 16/6, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναβολές στον προγραμματισμό των τακτικών χειρουργείων. Σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, οι βλάβες οφείλονται «πιθανότατα στις επαναλαμβανόμενες πτώσεις τάσης που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα». Η λειτουργία της μίας μονάδας αποκαθίσταται από το μεσημέρι της Δευτέρας (17/06/2024) ενώ η αποκατάσταση της λειτουργίας της δεύτερης αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

Για απαράδεκτη κατάσταση, πάντως, κάνει λόγο το σωματείο των εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας, με αφορμή τη βλάβη στον κλιματισμό, που οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας τριών χειρουργικών αιθουσών. «Η βλάβη των απαρχαιωμένων κλιματιστικών μονάδων οδήγησε στη σημερινή αναστολή της λειτουργίας των τριών από τις επτά χειρουργικές αίθουσες. Περί τις 10 προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αναβλήθηκαν μετά από προφορική ενημέρωση των θεραπόντων χειρουργών από την επιτροπή χειρουργείου». Σύμφωνα δε με τους υγειονομικούς, «μόλις πριν μερικές ημέρες, συνάδελφος μας νοσηλεύτρια μεταφέρθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο φορείο από τη χειρουργική αίθουσα στην οποία εργαζόταν, λόγω της ασφυκτικής ατμόσφαιρας σε συνθήκες καύσωνα».

Την ίδια ώρα, το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με απόφαση της διοίκησης, μειώνει στο μισό τις τακτικές εισαγωγές, εξαιτίας εργασιών ανακαίνισης. Συγκεκριμένα, δεν θα γίνονται τακτικές εισαγωγές ασθενών την ημέρα της γενικής εφημερίας και την προηγούμενη από την Τρίτη 18 Ιουνίου και στο εξής, καθώς ξεκινούν εργασίες ανακαίνισης στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκονται οι παθολογικές κλινικές.

Αυτό σημαίνει ότι οι τακτικές εισαγωγές περιορίζονται κατά το ήμισυ, για τουλάχιστον 15 μήνες, υποστηρίζουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Συνέπεια είναι η δραστική περικοπή των τακτικών χειρουργείων, όπως τονίζουν, καθώς οι τακτικές εισαγωγές στη συντριπτική πλειονότητα αφορούν ασθενείς της λίστας αναμονής των τακτικών χειρουργείων. «Το πρόσχημα που επικαλείται είναι οι εργασίες ανακαίνισης των παθολογικών κλινικών, ένα έργο απαραίτητο και ζωτικό για το νοσοκομείο το οποίο απαράδεκτα καθυστέρησε 10 ολόκληρα χρόνια, από το 2014 που είχε πρωτοανακοινωθεί από τους κρατικούς αρμοδίους. Επειδή όμως αυτές οι εργασίες προβλέπεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 15 μήνες, ο κ. Διοικητής μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως αποφάσισε να περικόψει κατά 50% τη χειρουργική δραστηριότητα του νοσοκομείου για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μάλιστα παρέκαμψε τους επιστημονικούς αρμόδιους (επιστημονικό συμβούλιο, επιτροπή χειρουργείου, διευθυντή χειρουργικού τομέα, διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας) οι οποίοι ούτε καν ρωτήθηκαν και φυσικά δεν συναινούν σε αυτόν τον παραλογισμό».

Οι υγειονομικοί ζητούν την απόσυρση της απόφασης για περιορισμό των τακτικών εισαγωγών, καθώς και να εξασφαλιστεί με αίτημα στο ΕΚΑΒ, η μείωση του «τεράστιου εφημεριακού φόρτου επειγόντων παθολογικών περιστατικών που διακομίζονται στο νοσοκομείο από (κυριολεκτικά) τη μισή χώρα με αστείες δικαιολογίες».

Σχετικές ειδήσεις