Τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε κιλά - Αυτό είναι το μυστικό

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έκαναν δίαιτες «εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς» έχασαν 3 με 16 κιλά παραπάνω απ’ όσους έκαναν δίαιτες, χωρίς ξηρούς καρπούς
Unsplash
2'

Όσοι κάνουν δίαιτα, με στόχο να χάσουν τα περιττά κιλά, προκειμένου να αποκτήσουν σώμα για την παραλία, μπορούν να προσθέτουν ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research Reviews, άτομα που έτρωγαν καθημερινά από 40 έως 85 γραμμάρια ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια στο πλαίσιο μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων, έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έκαναν μεν την ίδια δίαιτα, αλλά χωρίς ξηρούς καρπούς.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έκαναν δίαιτες «εμπλουτισμένες με ξηρούς καρπούς» έχασαν 3 με 16 κιλά παραπάνω απ’ όσους έκαναν δίαιτες, χωρίς ξηρούς καρπούς.

«Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, επειδή πιστεύουν ότι οι θερμίδες και τα λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους», ανέφερε η ερευνήτρια, Alison Coates του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Απ’ ότι φαίνεται, όμως, οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα στον περιορισμό της πείνας.

Πώς βοηθούν οι ξηροί καρποί στο αδυνάτισμα

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιεινά ακόρεστα λίπη, φυτικές πρωτεΐνες και διαιτητικές ίνες, που μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι και να περιορίσουμε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί συνδέονται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, καλύτερη υγεία του εντέρου και καλύτερες γνωστικές επιδόσεις.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα επτά τυχαιοποιημένων δοκιμών που αφορούσαν δίαιτες που περιόριζαν την πρόσληψη τροφής από 240 μέχρι και 1.000 θερμίδες την ημέρα. Οι μελέτες διήρκεσαν από έναν μήνα έως έναν χρόνο με την συμμετοχή 676 ατόμων που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καμία από τις μελέτες δεν έδειξε ότι οι ξηροί καρποί εμποδίζουν το αδυνάτισμα, ενώ τέσσερις από τις μελέτες έδειξαν ότι οι ξηροί καρποί βοηθούσαν τους συμμετέχοντες να χάσουν ακόμη περισσότερο βάρος.

«Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής πολλών ανθρώπων επειδή έχουν μια γεύση και υφή που δεν μπορεί να βρει κανείς σε άλλες ομάδες τροφίμων, ενώ είναι, επίσης, ένα υγιεινό σνακ που μπορείς να απολαύσεις ενδιάμεσα στα γεύματα», ανέφερε η Sharaya Carter, από τους συγγραφείς της μελέτης, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.