«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: «Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες με κορονοϊό από τον Μάιο»

«Ο κορονοϊός παραμένει η σημαντικότερη λοίμωξη που υπάρχει αυτήν τη στιγμή», όπως επεσήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
EUROKINISSI.
3'

Σχεδόν διπλάσιος από τα τέλη Μαΐου είναι ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στο νοσοκομείο και σε κάποια φάση βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό. Σε σύγκριση με πέρυσι, την αντίστοιχη περίοδο, ενώ η επιδημιολογική καμπύλη ήταν καθοδική, εφέτος βλέπουμε ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία.

«Η αντίστοιχη περίοδος που ήταν ανοδική η πορεία το καλοκαίρι του 2023 ήταν 4 – 5 εβδομάδες αργότερα. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία μετατόπιση της έξαρσης νωρίτερα. Είναι νωρίς να το πούμε με σιγουριά, αλλά έχουμε μία σημαντική πιθανότητα η αυξημένη κυκλοφορία να ξεκινήσει νωρίτερα το εφετινό καλοκαίρι», υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε, οι διασωληνώσεις προς το παρόν, κινούνται χαμηλά, ωστόσο, είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθ’ ότι συνήθως έχουν μακρά νοσηλεία, ενώ όσον αφορά τους θανάτους αναφέρει ότι κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Για την παρούσα φάση και το πώς βλέπει να διαγράφεται η επιδημιολογική καμπύλη το καλοκαίρι, είπε ότι «με βάση τα στοιχεία που έχουμε, υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα να είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης, δηλαδή να δούμε να συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές, όμως δεν περιμένουμε κάτι δραματικό, το οποίο θα πιέσει το σύστημα υγείας».

«Τα νέα στελέχη FLiRT είναι πολύ μεταδοτικά σε εξωτερικούς χώρους»

«Οι θερινές εξάρσεις εξαρτώνται αποκλειστικά από την έλευση μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταδίδονται και να ξεφεύγουν από την ανοσία», ανέφερε ο καθηγητής για να συμπληρώσει στη συνέχεια, ότι «και εφέτος, η συγκεκριμένη έξαρση σχετίζεται με την έλευση των λεγόμενων παραλλαγών FLiRT, οι οποίες ονομάζονται έτσι από τα αμινοξέα που έχουν στην πρωτεΐνη της ακίδας και δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά για μία πλειάδα στελεχών όπως είναι το ΚP.2 το JN.1,7, τα οποία ευθύνονται για την πολύ εύκολη μετάδοση του ιού ακόμα και σε χώρους που είναι ανοιχτοί.

Για αυτόν τον λόγο, οι ευπαθείς είναι καλό να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε συγχρωτισμό και όταν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και αν βγουν θετικοί να αναζητήσουν έγκαιρα θεραπεία, δηλαδή να πάνε να πάρουν αντιικά φάρμακα», σημείωσε ακόμη ο κ. Μαγιορκίνης.

Ποιοι πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε επιπλέον ότι ο κορονοϊός παραμένει η σημαντικότερη λοίμωξη που υπάρχει αυτήν τη στιγμή και προκαλεί νοσηρότητα, θνητότητα και θνησιμότητα.

Αποτελεί το σοβαρότερο νόσημα για τους ευπαθείς, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα προτείνει τον ετήσιο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα άτομα άνω των 60 – 65.

Ωστόσο, κάποιοι πολύ ευπαθείς μπορεί να χρειάζονται και δεύτερη δόση και αυτό θα πρέπει να το συζητάνε με τους γιατρούς τους. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι άνω των 75 μπορούν να κάνουν και δεύτερη δόση μέσα στο χρόνο. Για άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας δεν υπάρχουν συστάσεις για αναμνηστική δόση».

Στην ερώτηση αν τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη FLiRT, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι «δεν καλύπτουν 100% ωστόσο μία δόση εμβολίου το Σεπτέμβριο, αυξάνει την ανοσία και προσφέρει καλύτερη προφύλαξη από το να μην έχει εμβολιαστεί κάποιος. Η αποτελεσματικότητα φαίνεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 50% – 60% που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό για ένα προληπτικό εμβόλιο».

Σχετικές ειδήσεις