«Τα παιδιά μας να παρακολουθούνται στο Παίδων» - Έκκληση από γονείς εφήβων με νόσους του εντέρου

Παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με τα όρια ηλικίας στην παρακολούθηση εφήβων με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, καταγγέλλουν οι γονείς
Παίδων Αγία Σοφία
Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου είναι σοβαρά χρόνια νοσήματα και η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς
INTIME NEWS
3'

Γονείς εφήβων με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα, διαμαρτύρονται για την αιφνίδια διακοπή -όπως καταγγέλλουν- της παρακολούθησης των παιδιών τους στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, επειδή ξεπέρασαν την ηλικία των 16 ετών.

Σύμφωνα με αναφορές που έφτασαν στο Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, με απόφαση της Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας του παιδιατρικού νοσοκομείου διακόπτεται η παρακολούθηση των εφήβων άνω των 16 ετών στο εξωτερικό ιατρείο ΙΦΝΕ, η εισαγωγή τους στις Παιδιατρικές Κλινικές για έγχυση βιολογικών παραγόντων, η νοσηλεία τους σε υποτροπές της νόσου. Όπως τονίζει, όμως, ο Σύλλογος, η ισχύουσα νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.79678) για τα χρόνια νοσήματα είναι σαφής: Ασθενείς με χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες, εξετάζονται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία έως και την ηλικία των 18 ετών.

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου είναι σοβαρά χρόνια νοσήματα και η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς, όπως είναι οι ειδικοί παιδογαστρεντερολόγοι του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, στο οποίο μάλιστα λειτουργεί ξεχωριστό ειδικό ιατρείο ΙΦΝΕ. Η αιφνίδια διακοπή της παρακολούθησης των παιδιών με ΙΦΝΕ ενέχει σοβαρούς κινδύνους ως προς τη συνέχιση της λήψης ιατρικής περίθαλψης επιδεινώνοντας την πορεία της νόσου, προκαλώντας υποτροπές και επιπλοκές οι οποίες τελικά συνοδεύονται και από σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας, προσθέτει ο Σύλλογος.

Τόσο οι γονείς όσο και ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, ζητούν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παρακολούθηση όλων των εφήβων ασθενών με ΙΦΝΕ έως την ηλικία των 18 ετών στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, όπως γίνεται για τους χρόνιους ασθενείς σε όλα σχεδόν τα Νοσοκομεία της Ευρώπης. Καλούν δε το υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία για τα χρόνια νοσήματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:45ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Λάρισα