Καλοκαίρι και ορθοπεδικές κακώσεις: Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

O Νικόλαος Γ. Παπουλίδης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Md, MSc, θα μας αναλύσει τις καλοκαιρινές δραστηριότητες που προκαλούν συνήθως ορθοπεδικούς τραυματισμούς αλλά και το τι μπορεί να περιλαμβάνουν αυτοί οι τραυματισμοί
4'

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή για διασκέδαση και περιπέτεια σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μαζί με τον ήλιο και τον ζεστό καιρό, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ορθοπεδικών τραυματισμών.

Ορισμένες καλοκαιρινές δραστηριότητες, μάλιστα, είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε ορθοπεδικούς τραυματισμούς, οι οποίοι κυμαίνονται από μικρά διαστρέμματα και καταπονήσεις, έως πιο σοβαρά κατάγματα και εξαρθρήματα.

Σε αυτό το άρθρο, ο Νικόλαος Γ. Παπουλίδης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Md, MSc, θα μας αναλύσει τις καλοκαιρινές δραστηριότητες που προκαλούν συνήθως ορθοπεδικούς τραυματισμούς αλλά και το τι μπορεί να περιλαμβάνουν αυτοί οι τραυματισμοί, θα μας δώσει συμβουλές ασφαλείας για την αποτροπή τους και θα μας περιγράψει τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τους καλοκαιρινούς ορθοπεδικούς τραυματισμούς.

O Νικόλαος Γ. Παπουλίδης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Md, MSc

Καλοκαιρινές δραστηριότητες που οδηγούν σε ορθοπεδικούς τραυματισμούς

Μερικές από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούμαστε το καλοκαίρι ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών, αν, ειδικά, δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις. Συγκεκριμένα:

#1 Αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Η ενασχόληση με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις και το βόλεϊ, καθώς και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, η πεζοπορία και η κολύμβηση, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους ορθοπεδικούς τραυματισμούς. Τα αθλήματα με αντίκτυπο και οι δραστηριότητες υψηλής έντασης ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών, ειδικά εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.

#2 Θαλάσσια σπορ

Δραστηριότητες όπως το σερφινγκ, το θαλάσσιο σκι και το paddleboarding είναι δημοφιλείς καλοκαιρινές ασχολίες, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ορθοπεδικούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα από πτώσεις, συγκρούσεις ή υπερβολική χρήση ορισμένων μυϊκών ομάδων.

#3 Ποδηλασία και Skateboard

Η οδήγηση ποδηλάτων, skateboard ή σκούτερ μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς όπως κατάγματα, διαστρέμματα και εξάρθρημα στον δρόμο, ειδικά όταν δεν φοράμε προστατευτικό εξοπλισμό ή όταν οι ποδηλάτες ή οι skateboarders δεν τηρούν τους κανόνες κυκλοφορίας.

Συνήθεις ορθοπεδικοί τραυματισμοί το καλοκαίρι

Όσο διασκεδαστικές και να είναι οι παραπάνω καλοκαιρινές δραστηριότητες, το μόνο σίγουρο είναι πως μπορούν να προξενήσουν ορθοπεδικούς τραυματισμούς, όπως είναι τα διαστρέμματα και οι καταπονήσεις -οι πιο συνηθισμένοι ορθοπεδικοί τραυματισμοί, που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε άρθρωση ή μυ με ξαφνική συστροφή ή υπερβολική διάταση.

Από την άλλη, τα κατάγματα -δηλαδή τα σπασμένα οστά, μπορεί να προκύψουν από πτώσεις, συγκρούσεις ή δραστηριότητες υψηλής πρόσκρουσης, οι οποίες οδηγούν σε πόνο, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση του προσβεβλημένου άκρου, ενώ τα εξαρθρήματα συμβαίνουν, όταν ένα οστό αναγκάζεται να βγει από την κανονική του θέση σε μια άρθρωση, προκαλώντας συχνά έντονο πόνο και ακινησία.

Συμβουλές ασφαλείας για την πρόληψη των καλοκαιρινών ορθοπεδικών τραυματισμών

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τους καλοκαιρινούς ορθοπεδικούς τραυματισμούς και να διασκεδάσουμε με ασφάλεια.

Αναλυτικά ο Ορθοπεδικός Χειρούργος Νικόλαος Γ. Παπουλίδης μας συμβουλεύει:

Χρήση κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού

Να φοράμε πάντα κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως κράνη, επιγονατίδες και προστατευτικά καρπού, όταν κάνουμε αθλήματα ή δραστηριότητες με κίνδυνο πτώσεων ή σύγκρουσης.

Προθέρμανση

Να δίνουμε προτεραιότητα στο ζέσταμα των μυών μας, με δυναμικές διατάσεις πριν από τη σωματική δραστηριότητα και μετά με στατικές διατάσεις, για να αποφύγουμε μυϊκούς τραυματισμούς και θλάσεις.

Ενυδάτωση και διαλείμματα

Να πίνουμε άφθονο νερό, για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, ειδικά σε ζεστό καιρό και να κάνουμε διαλείμματα κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, για να αποφύγουμε την υπερένταση.

Γνωρίζουμε τα όριά μας

Να ακούμε το σώμα μας και να αποφεύγουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας, πέρα από τις φυσικές μας ικανότητες. Να αυξάνουμε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μας, για να αποτρέψουμε τραυματισμούς από υπερβολική χρήση.

Θεραπεία για καλοκαιρινούς ορθοπεδικούς τραυματισμούς

Όσον αφορά, τώρα, στη θεραπεία των καλοκαιρινών ορθοπεδικών τραυματισμών, ο ειδικός Ορθοπεδικός Χειρούργος μας προτείνει τρεις επιλογές:

• Μέθοδος RICE

Για οξείς τραυματισμούς όπως διαστρέμματα, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη μέθοδο RICE: Ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση του προσβαλλόμενου άκρου, για να μειώσουμε τον πόνο και το πρήξιμο.

• Ζητάμε ιατρική φροντίδα

Εάν υποπτευόμαστε κάταγμα, εξάρθρωση ή σοβαρό τραυματισμό, πρέπει να αναζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

• Φυσικοθεραπεία

Η αποκατάσταση μέσω φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δύναμης, της ευλυγισίας και του εύρους κίνησης μετά από έναν ορθοπεδικό τραυματισμό, προωθώντας την ταχύτερη και πληρέστερη ανάρρωση.

Συμπερασματικά, ενώ οι καλοκαιρινές δραστηριότητες μπορεί να είναι συναρπαστικές και αναζωογονητικές, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και την πρόληψη τραυματισμών, για να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τη σεζόν. Ακολουθώντας τις κατάλληλες προφυλάξεις, ακούγοντας το σώμα μας και αναζητώντας άμεση θεραπεία όταν χρειάζεται, μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο υπαίθριες περιπέτειες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ορθοπεδικών τραυματισμών.

«Μείνετε ασφαλείς, παραμείνετε δραστήριοι και να έχετε ένα υγιές καλοκαίρι χωρίς τραυματισμούς!», αναφέρει ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Νικόλαος Γ. Παπουλίδης.