Στην πισίνα ή στη θάλασσα υπάρχουν περισσότερα μικρόβια - Τι λένε οι ειδικοί

«Αν θέλουμε να επισημάνουμε κάτι για τις πισίνες ως πρόβλημα θα χαρακτηρίζαμε τις πιθανές μυκητιάσεις δέρματος, επειδή περιφέρονται οι κολυμβητές στις υγρές περιοχές της πισίνας ξυπόλυτοι», δήλωσε ειδικός δερματολόγος
2'

Συχνό ερώτημα μεταξύ των οικογενειών είναι αν καλύτερος και κυρίως ασφαλέστερος προορισμός για να απολαύσουν το μπάνιο τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί η πισίνα ή η παραλία. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχονται να δώσουν οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα καλεσμένοι στο Action 24 σήμερα βρέθηκαν τόσο ένας δερματολόγος ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα, όσο και ένας ιδιοκτήτης χώρου αναψυχής με πισίνα, ο οποίος έριξε φως στις υποχρεωτικές υγειονομικές διατάξεις που μια επιχείρηση οφείλει να τηρεί.

Αρχικά ο κύριος Χριστόφορος Πέτρου, ιδιοκτήτης είπε: «Οι πισίνες καθαρίζονται κάθε μέρα, η κυκλοφορία του νερού γίνεται σε καθημερινή βάση. Είμαστε υποχρεωμένοι βάση των υγειονομικών διατάξεων να κάνουμε πλήρη επανακυκλοφορία του νερού εντός τεσσάρων ωρών».

Στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με το αν παίρνει δείγματα από το νερό της πισίνας, ο κύριος Πέτρου είπε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε δείγμα νερού και να κάνουμε μετρήσεις ανά τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Βάση νόμου πρέπει να έρχεται ιδιωτικό εργαστήριο ανάλυσης νερών 1-2 φορές την εβδομάδα οπού παίρνει δείγμα νερού και βλέπει αερόβιους και αναερόβιους οργανισμούς καθώς και κολοβακτηρίδια. Αυτές τις μετρήσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τους αναρτούμε σε πίνακα ανακοινώσεων στην είσοδό μας μαζί με το ανάλογο συμπέρασμα. Σε περίπτωση που βρεθεί κάτι, προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες, όπως υπερχλωρίωση για παράδειγμα», τόνισε κλείνοντας ο ιδιοκτήτης χώρου αναψυχής με πισίνα.

Αμέσως μετά τη δική του γνώμη έδωσε ο δερματολόγος Δημήτρης Ρηγόπουλος ο οποίος δήλωσε: «Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις όπως τις τόνισε ο κύριος Πέτρου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις πισίνες, όπως επίσης και στις θάλασσες που έχουν γαλάζιες σημαίες. Τα προβλήματα προκύπτουν μόνο στη περίπτωση που δεν τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές. Σημαντική είναι η ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Αν θέλουμε να επισημάνουμε κάτι για τις πισίνες ως πρόβλημα θα χαρακτηρίζαμε τις πιθανές μυκητιάσεις δέρματος, επειδή περιφέρονται οι κολυμβητές στις υγρές περιοχές της πισίνας ξυπόλυτοι. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του νερού», ξεκαθαρίζει ο δερματολόγος.

Αναφορικά με το τι ισχύει στη θάλασσα ο κύριος Ρηγόπουλος είπε: «Στις θάλασσες αν αυτές έχουν γαλάζια σημαία σημαίνει ότι γίνονται οι έλεγχοι, τηρούνται οι προδιαγραφές που απαιτούνται από την πολιτεία, άρα επίσης δεν έχουμε προβλήματα. Τα προβλήματα προκύπτουν - ήπια - σε περιοχές που δεν γίνεται κανένας έλεγχος ή βρίσκονται σε εκβολές ρυακιών».