Οι άγονες περιοχές και ο ενδεχόμενος «κόφτης» στη συνταγογράφηση - Κίνητρα ζητά ο πρόεδρος του ΙΣΠ

Αντιδράσεις από τους παθολόγους για τον πιθανό περιορισμό της συνταγογράφησης - «Χωρίς όφελος το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ» λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Κέντρο Υγείας
Επιφυλάξεις από τον ιατρικό κόσμο
INTIME NEWS
5'

Αυστηρά μέτρα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά σε δημόσιες δομές υγείας άγονων και απομακρυσμένων περιοχών. Αυτά φαίνεται πως θα περιλαμβάνουν ακόμα και αποκλεισμό ιδιωτών γιατρών από την ΗΔΙΚΑ και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στην παροχή υπηρεσιών στην οικεία δημόσια δομή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για την Υπουργική Απόφαση για τις άγονες περιοχές, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» το πρωί της Τρίτης (09/07/2024), τόνισε: «Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Κάνουμε προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών και πολλές από αυτές, κυρίως στις περιοχές που έχουν μεγάλες ελλείψεις, βγαίνουν άγονες. Τι είπαμε λοιπόν; Αλλάζουμε την υπουργική απόφαση που ισχύει για τις άγονες περιοχές και πλέον όταν σε μία περιοχή έχει βγει άγονος ένας διαγωνισμός πάνω από 2 - 3 φορές, αυτομάτως αυτή η περιοχή θα χαρακτηρίζεται άγονη. Όταν είναι άγονη μια περιοχή θα έχει ο γιατρός επιπλέον αμοιβή και ως προς το μισθό του αλλά και ως προς τις υπερωρίες του. Το ίδιο και ο νοσηλευτής».

Ως προς την άρνηση των ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσίες και σε δημόσια νοσοκομεία, τόνισε ότι έρχεται Υπουργική Απόφαση η οποία θα λύσει το θέμα: «Στην Κω συμβαίνει το εξής περίεργο: έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο και εννέα παθολόγους που εργάζονται στο νησί ως ιδιώτες. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ένας ιδιώτης γιατρός να είναι ιδιώτης, καμία αντίρρηση. Μπορεί όμως ένας ιδιώτης γιατρός να αδιαφορεί όταν το νοσοκομείο δίπλα του δεν μπορεί να λειτουργήσει; Το σύστημα υγείας μπορεί να έχει το ιδιωτικό σκέλος και το δημόσιο σκέλος, αλλά παραμένει ενιαίο σύστημα. Και ο γιατρός έχει πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη. Δεν δέχομαι ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδος ότι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μίας κρίσιμης ιατρικής ειδικότητας και ταυτόχρονα στη συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών με την ίδια ειδικότητα, οι οποίοι κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο. Έχω σκεφτεί πώς θα το λύσουμε και θα γίνει σχετική ανακοίνωση με την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως».

«Η συνταγογράφηση δεν είναι προνόμιο του γιατρού»

Ήδη η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) εξέδωσε ανακοίνωση για τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας αναφορικά με τον περιορισμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του Υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους. Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί "χειροκροτηθήκανε" για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει».

Η Ένωση τονίζει ότι «η αποψίλωση του ΕΣΥ από παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία. Έτσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό. Ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται και στην ένταξη των παθολόγων στο θεσμό του προσωπικού γιατρού με αποτέλεσμα να μη παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμιά Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία. Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, την ανεπαρκή εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στο φόβο της εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ».

Πλατανησιώτης: «Χωρίς όφελος για τον ασθενή το ιδιωτικό έργο γιατρών του ΕΣΥ»

Ουσιαστικά κίνητρα ζητά και από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νικόλαος Πλατανησιώτης. Με αφορμή την υπογραφή της εφαρμοστικής απόφασης για τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο κ. Πλατανησιώτης σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1», εξέφρασε την άποψη ότι δεν προσφέρει κάτι η νέα υπουργική απόφαση.

Επίσης εξέφρασε τον σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις του ιατρικού κόσμου στον Πειραιά, ενώ σημείωσε πως αφ’ ενός αυξάνεται ο ανταγωνισμός, αλλά δεν κερδίζουν κάτι ουσιαστικό οι ασθενείς. Υπενθύμισε δε, τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο ΙΣΠ, κατά την ακρόαση εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στη συζήτηση για την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΠ είχε προτείνει μεταξύ άλλων:

  • Τη διερεύνηση της πιθανότητας ανοικοδόμησης κατοικιών για το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό, στους περιβάλλοντες χώρους των Κέντρων Υγείας.
  • Την παροχή οικονομικών κινήτρων με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
  • Τη θεσμοθέτηση της συνυπηρέτησης για συζύγους ιατρών που τους συνοδεύουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, όπως συμβαίνει με τους αστυνομικούς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένων και των κενών θέσεων που υπάρχουν σε Περιφέρειες και Δήμους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά είχε επισημάνει από τότε ότι ήταν στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας για την ανταλλαγή απόψεων και την υποστήριξη μιας σοβαρής μεταρρύθμισης που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή