Κέντρο αριστείας για τη θεραγνωστική του καρκίνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) για τη θεραγνωστική του καρκίνου
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
3'

Με την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, ξεκινά η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) για τη θεραγνωστική του καρκίνου. Η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιείται την Πέμπτη (11/07/2024), στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μεταξύ του ΕΙΕ, του αναδόχου που προέκυψε μετά από διαγωνισμό και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, παρουσία της υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη και του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιου Κυριαζή.

Το Κέντρο Αριστείας για τη θεραγνωστική του καρκίνου, αλλά και για άλλες ασθένειες, που δημιουργείται στο ΕΙΕ, είναι μοναδικό στη χώρα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες διαθέσιμες τεχνολογίες. Το κόστος αυτής της πρωτοβουλίας υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εξασφαλιστεί με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΕ, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «το πραγματικό στοίχημα είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών να γίνει ένας καταλύτης για την ενδυνάμωση και επέκταση των διασυνδέσεων σε όλο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας ώστε να απαντήσουμε σε κοινωνικές προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση του καρκίνου, αναπτύσσοντας καταρχάς την πρωτοπόρο βασική έρευνα και στη συνέχεια επιτυγχάνοντας τη μετάφρασή της σε καινοτόμες βιοϊατρικές λύσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή τους στην κλινική πράξη».

Με την υπογραφή της σύμβασης ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία και προσαρμογή των χώρων και υποδομών του Ιδρύματος, με κόστος που θα ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να φιλοξενήσουν τα νέα όργανα, η αγορά των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 το Κέντρο Αριστείας να είναι πλήρως λειτουργικό και να μπορεί να παράγει ήδη ερευνητικά αποτελέσματα. Στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και εξοπλισμός που θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2025.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής και το υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό της χώρας θα εξελίξουν το Κέντρο Θεραγνωστικής του ΕΙΕ σε κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το Κέντρο Αριστείας για τη θεραγνωστική του καρκίνου θα αποτελέσει την βάση για την περαιτέρω λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου για τον Καρκίνο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που θα ενισχύσει τη συνεργασία των ερευνητών, με τους κλινικούς γιατρούς των νοσοκομείων και τους ασθενείς, γεγονός που ενισχύεται και από τη νευραλγική θέση του Ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας σε πολύ μικρή απόσταση από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις