Δύο σημάδια των χεριών που μπορεί να αποκαλύπτουν προβλήματα στην καρδιά

Τα χέρια μας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία μάς
2'

Τα χέρια μας πέρα από το γεγονός ότι τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι άκρως χρήσιμα, είναι και σε πολλές περιπτώσεις δείκτης για την υγεία μάς.

Σύμφωνα με υγειονομικούς φορείς, η ακροπάχεια ή πληκτροδακτυλία και το πρήξιμο των χεριών θα μπορούσαν να υποδεικνύουν και τα δύο προβλήματα με την καρδιά.

Η πληκτροδαχτυλία ή ακροπάχεια (digital ή finger clubbing / acropachy) έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με πολλά και ποικίλα νοσήματα (καρδιαγγειακά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, γαστρεντερικά, πνευμονικά κ.ά.), χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα ότι μπορεί να την εμφανίζουν και άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Η ίδια χαρακτηρίζεται κλινικά από βολβώδη ομοιό­μορφη διόγκωση των μαλακών ιστών των τελικών φαλάγγων ενός ή περισσότερων δακτύλων των χεριών ή/και των ποδιών, με συνα­κόλουθη απώλεια της φυσιολογικής γωνίας μεταξύ της επιφάνειας και της κοίτης του όνυχα.

Σύμφωνα με το Cleveland Clinic, η πληκτροδαχτυλία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, αλλά μπορεί να είναι και ιδιοπαθής. Ιδιοπαθής σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια αιτία. Η πληκτροδαχτυλία μπορεί επίσης να είναι συγγενές (κάτι με το οποίο γεννιέστε) ή κληρονομικό.

Συνήθως εμφανίζεται αν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα είναι χαμηλά για πολύ καιρό, μία κατάσταση που είναι γνωστή υποξαιμία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, καθώς και σε προβλήματα με τους πνεύμονες ή το πεπτικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η πληκτροδακτυλία μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων καρδιαγγειακών προβλημάτων:

  • Ανεύρυσμα αορτής: Μια διόγκωση στο τοίχωμα της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματός σας
  • Συγγενής καρδιοπάθεια: Μια κατασκευαστική ανωμαλία της καρδιάς ή των παρακείμενων μεγάλων αγγείων, που υπάρχει κατά τη γέννηση
  • Ενδοκαρδίτιδα: Μια λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς (του ενδοκάρδιου), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών βαλβίδων

Το πρήξιμο, δηλαδή τα πρησμένα χέρια, θα μπορούσε επίσης να υποδηλώσει πρόβλημα με την καρδια. Γνωστο και ως οίδημα, εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υγρό στις πληγείσες περιοχές.

Είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας, που σημαίνει ότι η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στο σώμα για να εκτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Πηγή: iatropedia.gr