EIT Health: Αλλάζουν τα βραβεία Innostars για τις νεοφυείς επιχειρήσεις υγείας

Μελετήθηκε η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι startups στον κλάδο της υγείας
17 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει στα βραβεία Innostars
4'

Το EIT Health, μέρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξήγαγε πρόσφατα μελέτη για να κατανοήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης και την αξία που προσφέρουν τα βραβεία InnoStars. «Τα τελευταία επτά χρόνια, 17 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει στα βραβεία Innostars, σε σύνολο 120 νεοφυών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος συνολικά», δηλώνει ο Μάριος Ροΐδης, σύμβουλος καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβο του EIT Health στην Ελλάδα. Από τις 120 επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στον θεσμό, περισσότερες από τις μισές είχαν εμπορική επιτυχία, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Orgavalue από την Πορτογαλία, η IQ Biozoom από την Πολωνία και η Shuttle Catheters από την Ελλάδα.

Τεχνητά όργανα και μη επεμβατική μέτρηση κορτιζόλης

Δύο αξιοσημείωτες ιστορίες επιτυχίας από προηγούμενες εκδόσεις των βραβείων InnoStars αναδεικνύουν τον αντίκτυπο του προγράμματος. Η Orgavalue, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από φοιτητές ιατρικής στο Πόρτο, κέρδισε την 1η θέση στον περσινό διαγωνισμό για την ανάπτυξη μιας μεθόδου βιοκατασκευής εξατομικευμένων ανθρώπινων οργάνων, με στόχο τη συρρίκνωση των λιστών αναμονής για μεταμοσχεύσεις. Η εταιρεία σκοπεύει να εισέλθει στην αγορά μέχρι το 2028 με αρχική εστίαση στις μεταμοσχεύσεις ήπατος. Μέσα από τις ευκαιρίες του προγράμματος, η Orgavalue κατάφερε να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν της. Ένα άλλο παράδειγμα από φιναλίστ των βραβείων InnoStars, αποτελεί η IQ Biozoom, μια νεοφυής επιχείρηση εξειδικευμένη στη μη επεμβατική κατ’ οίκον διάγνωση. Η πολωνική εταιρεία χρησιμοποίησε το δίκτυο του EIT Health για να συνεργαστεί με τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας TUBITAK για την προώθηση της έρευνας στη μη επεμβατική μέτρηση κορτιζόλης.

Περιορισμένη πρόσβαση σε βασικούς ενδιαφερόμενους

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης χρειάζονται την αλληλεπίδραση με ιατρούς, ασθενείς, εταιρείες και επενδυτές για να αποκτήσουν πληροφορίες και υποστήριξη. Το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης, ανοίγοντας πόρτες σε πιθανούς επενδυτές, πελάτες και συνεργάτες. Αυτές οι σχέσεις είναι κρίσιμες για την απόκτηση γνώσεων της αγοράς. «Έμαθα πολλά για το πώς λειτουργούν οι κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη», σημείωσε ένας συμμετέχων. Ένας γιατρός από την Πορτογαλία πρόσθεσε: «Μιλώ με άλλες ομάδες που τρέχουν τα δικά τους project, πολλές φορές χωρίς να έχουν ιατρούς στην ομάδα. Για αυτό, ωφελούμαστε και οι δύο από τη σχέση και τη διάδραση αυτή, καθώς εγώ μαθαίνω κάτι νέο και αυτοί μπορούν να δουν καλύτερα από την οπτική γωνία ενός πιθανού χρήστη».

Βραβεία InnoStars: αντιμετώπιση των προκλήσεων

Το πρόγραμμα βραβείων InnoStars του EIT Health έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις επιταχύνοντας την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων υγειονομικής περίθαλψης από την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Ακούγοντας τη γνώμη των συμμετεχόντων, φέτος άλλαξε η μορφή του προγράμματος για να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες δικτύωσης για νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα βραβεία InnoStars είναι επίσης ένας μοναδικός χώρος για επενδυτές που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στη βιοτεχνολογία, την ιατροτεχνολογία και τις βιοεπιστήμες.

«Ανυπομονούμε να μετατρέψουμε περισσότερα πρωτότυπα και MVP προϊόντα σε έτοιμες για την αγορά υγειονομικές λύσεις, και να καλωσορίσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις ως τακτικά μέλη του αναπτυσσόμενου δικτύου μας, όπου μπορούν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνεργασίες για να κάνουν το επόμενο βήμα στο ταξίδι καινοτομίας τους», δηλώνει ο Tamás Békási, RIS Business Creation Lead στο EIT Health και διευθυντής του προγράμματος βραβείων InnoStars.

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μια σειρά από οφέλη που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση ύψους 15.000 ευρώ, ευκαιρίες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε κορυφαίους επενδυτές, εκπαίδευση στην Πρώιμη Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και εξατομικευμένη καθοδήγηση. Η γνωστή διαδρομή Validation επικεντρώνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις με MVP προϊόντα και χωρίς έσοδα, προσφέροντας εντατικά bootcamps για να βελτιώσουν τις στρατηγικές εισόδου στην αγορά και να επιταχύνουν τα λανσαρίσματα των προϊόντων. Η ολοκαίνουρια διαδρομή Investment απευθύνεται σε πιο ώριμες, νεοφυείς επιχειρήσεις με έσοδα, που αναζητούν πόρους ή χρηματοδότηση σειράς Α, προσφέροντας εστιασμένα bootcamps για επενδυτικές στρατηγικές και επιχειρηματικό σχεδιασμό. Το πρόγραμμα κορυφώνεται στον μεγάλο τελικό των InnoStars τον Νοέμβριο, όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσιάζουν τις ιδέες / λύσεις τους ενώπιον διεθνούς κριτικής επιτροπής διεκδικώντας βραβεία έως και 25.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις